Lékué macaron set!

Det var några som hade gissat rätt :-) Det är macarons jag har tänkt göra! De här underbart söta kakorna från har jag ju testat en gång tidigare och förälskade i mig i dom. Däremot är jag livrädd att göra dom. Jag läser om den ena duktiga bakbloggaren till den andra som gör dom, misslyckas, lyckas, misslyckas, lyckas. Ska bli extremt spännande att göra dessa. Antingen kommer dom att bli jättebra eller så kommer dom att misslyckats totalt. 




En till liten ledtråd ..

Imorgon ska jag visa vad jag hade beställt från Bagaren och Kocken. Men först tänkte jag ge er en till liten ledtråd, fårse om det nu är någon lite bagerska här ute i bloggvärlden som kan gissa vad det är jag har tänkt att baka för något sött med hjälp bla. av denna? ;) Den här hör till, och den första ledtråden var Frankrike.


139 kr/ Clas Ohlson

Potatiskaka.

Nu får det vara nog med gnällinlägg för min del, det var mest för min egen skull men sen kände jag bara äh, nu får det räcka *radera*. Jag fick en förfrågan om receptet på potatiskakan! Och det här är nog det enklaste receptet på en sån god och enkel kaka, tjejerna älskade verkligen den! Och snygg är den också :-)



Du behöver:


Bakpotatis
Salt
Peppar
Olja
Någon valfri krydda

1. Skala bakpotatisen. Börja med att skära bort kanterna så det blir en fyrkant, sen avslutar du och skär ett lager på översidan och baksidan så att den blir en jämn och fin fyrkant. 2. Lägg på ett bakplåtspapper, pensla över med olja och häll även på bakplåtspappret. Salta, peppra och på med någon god krydda. In i ugnen på 200 grader i ca 45-50 min :-)

Update.

Blir dåligt med updates, jag har drabbats av förkylningen from hell! Så fort jag rör mig vill jag bara spy, sover hela dagarna och fryser som att jag låg ute i snön naken. Peter har farit och köpt flutande föda åt mig, sen ska jag sova resten av timmarna på det här dygnet.

Tjejmiddag.

I tisdags så bjöd jag tjejerna på helstekt fläskfile, potatiskaka, sallad och peparsås. Mycket gott! Och Sandra hade med dig en riktigt god cheesecake, vi så gott som slickade upp det sista ur formen. Sen blev det tjejprat, dans och  Wii turnering i Super Mario Kart.  En riktigt härlig kväll! :-) Lägger inte upp alla bilder från kvällen, de flesta är förbjudna för allmänheten ;) haha.














(Bild lånad av Matilda)

Vad i helsike ska jag laga?

Tjejmiddag hos mig imorn, Sandra står för efterätten, men vad ska jag laga!? Samtidigt som jag skulle kunna göra något lätt, som tacos, så känner jag att jag vill göra något roligt! Får spåna lite på internet och se om jag får några tips!

Ikväll har vi varit och kollat på hockeyn. Luleå tog hem 3 fina pinnar! En riktigt skön match och Luleå dominerade nästan hela matchen. Koivisto fick det att se enkelt ut & domarna var dumma i huvudet som vanligt, men en mycket bra match! Nästa år ska jag skaffa säsongsplats.

Viktnedgång.



Har inte behövt kämpa så mycket, utan det har farit bort naturligt när jag jobbat, iof så försvann det en hel del under julbordet när jag vägrade stoppa i mig mer julmat. Men jag är så nöjd! Till min födelsedag vill jag få bort 3 kg till. Hitills har jag gått ner 10 kg, så jäkla nöjd! Har äntligen lyckats komma i mina favoritjeans igen, lycka!



På tal om något som irriterar mig så förbannat ..

.. hur långt vissa människor kan gå bara för att locka läsare, det är så sjukt. Någon mer än jag som har reagerat på detta? Det är riktigt vidrigt enligt min åsikt, usch. Hela tiden kommer det ena som är värre än det andra.



Tidsintällda.

Som ni kanske har märkt så har det blivit mycket tidsinställda inlägg i veckan, men det är för att jag har jobbat sådana tider att det inte gått att uppdatera eller kunnat laga någon speciell mat. Men på söndag är jag ledig så då ska jag koka ihop något roligt!

Någon som har tips på något gott? Ge mig gärna en matutmaning med några varor så ska vi se vad jag kan koka ihop :) Det hade varit riktigt kul!

Bortskämd tjej.

Jag vet inte vad jag har gjort för att förtjäna sådan lyx. Sist var det att jag slapp undan disken, mitt favoritfika var inhandlat, lunch till jobbet och igår fick jag frukost på sängen. För bra för att vara sant! Då kläcker misstänksamma jag ur mig "Vad har du nu gjort?", hahaha. Kan inte låta bli. Jag har väl helt enkelt bara världens finaste sambo ♥ 


Ballerina 2.0



Nomnom! Kakälskare som jag är, så självklart ska dessa provas ;) Ser riktigt härligt ut med kakor fyllda av nougat!

Vardagslyx.



Helt underbar pojkvän jag har. Det stora diskberget (och då underdriver jag) som jag egentligen skulle diska, hade han diskat. Och ingen lunch hade jag. Men det hade han fixat, utan att jag hade sagt något. Dessutom dom godaste kakorna och en semla! Vilken pärla ♥ 

Äntligen är det dags för semlor. Har aldrig gillat semlor, men förra året blev jag tokig i dom. 
Någon mer som är lika förtjust i dessa bakelser som jag? Gör ni egna eller köper ni?

En liten överblick hos oss.

Tänkte visa litegrann hur vi bor, för det finns nog några som läser och kanske är intresserad av det. Jag själv gillar att kolla bilder på hur folk bor, kolla hur folk har inrett och det ser alltid så mysigt ut. Det finns dock alltid något man vill ändra här hemma, man blir aldrig nöjd, men just för tillfället är jag nöjd hur det ser ut hos oss :-) Men julgrejerna ska ner, haha. Jag är nog den enda som fortfarande har kvar julgardiner och lampor från julen?






Rottingfotöljen & fårskinnet är nytt, de köptes på Ikea. Fick passande nog ett presentkort i julklapp.




En tallrikshylla har vi också skaffat (pyntet är bara tillfälligt), och att klippa bort lapparna från handdukarna har jag visst glömt ser jag nu.

En liten önskelista ..

Nyss var det jul och snart fyller jag år (2 mars), hela 23 blir jag! Närmare 25 än 20. Och självklart var jag tvungen att göra ihop en önskelista. Bara köksgrejer vill jag ha. Eller presentkort då, det går också bra. 

En köksmaskin har jag velat ha länge, med en ordentlig skål i rostfritt stål. Dom är ju skitdyra dom här Kitchen Aid och den används ju inte för jämnan. Så jag skulle nöja mig med den här fina köksassistenten (går att köpa här) som dessutom har en köttkvarn! Minst lika bra, och billigare. Sen vill jag ha en glassmaskin (går att köpa här) och en chokladfontän (går att köpa här), vad kul att alltid ha hemmagjord glass eller bjuda kompisarna på en tjejkväll med chokladfontän.



Marabou nyheter - mandel split & saltlakrits





Titta vad jag hitta! Jag ser då framemot båda smakerna. Ska hugga båda två så fort jag ser dom på affären. Synd bara att det kommer och går så många smaker. Tex. Banan och cocos, den blev min favorit. Och den var bara limited edition, suck.

Faller dom här sorterna er i smaken?

En riktigt klipp på tyllar!

Jag köpte dessa tyllar i september förra året. Har dock bara hunnit använda dom 2 gånger men det ska det bli ändring på. Inte så länge till min födelsedag så, då lär det ju bakas ;-) Iallafall, det jag skulle komma till. Klickade mig in på Style and Fun Stuff och hittade exakt samma tyllset som mig till ett kanonpris! Jag köpte mitt på Ebay för nästan samma summa, lite billigare. Men det är ändå ett kanonpris med tanke på att tyllar är ganska dyra.


Finns att köpa här för 289:- Ett riktigt klipp!

Mysig måndag med tjejerna ..

Vi bestämde oss för att se på Niceville (andra gången för mig på en vecka, den är så bra, men hemsk) och äta pizza. Handlat och klart, så blev det också. Peter är borta och jobbar resten av veckan, så det blir säkert fler mysiga kvällar med tjejerna den här veckan :-)


"Men nää, ta en bild på min rumpa istället" and so I did ..


Skinka, svamp, tomat, prosciutto, mozzarella, paprika & ost. En härlig salig blandning!

En liten belöning till mig själv.





Något som jag velat ha länge! Vad det är får ni se när det kommer ;-) En ledtråd: det började i Frankrike.

Kan ni gissa vad det är?

Chokladmuffins alá London style.

Kladdkaka blir det oftast när jag snabbt vill stilla mitt sötbegär. Men igår ville jag göra något annat så det fick bli chokladmuffins. Satt och kollade igenom min receptbok från Hummingbird Bakery i London och hittade ett recept på chokladmuffins. Mycket goda blev dom! Nästa gång ska jag göra en frosting av vitchoklad till, var lite lat igår. Det skulle även vara vaniljessens i receptet, men hade det inte hemma så jag bytta ut det mot vaniljsocker istället.

Eftersom måtten är i gram så har jag gjort om receptet i dl så det blir enklare för er om ni inte har en våg.







ca 15 muffins

2 ägg
200 g (2,5 dl) strösocker
130 g (2 1/4dl) mjöl
50 g (1 dl) kakao
2 tsk bakpulver
en nypa salt
1 1/2 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
160 g smält osaltat smör
125 g grovt hackad choklad

1. Värm ugnen till 175 grader. Vispa socker och ägg luftigt. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt. Höll upp mjölken i något litet. 2. Vispa växelvis ned de två blandningarna i äggsmeten, lite i taget. Vispa tills allting har blandats väl. Rör ner det smälta smöret med en slickepott och rör sedan ner den hackade chokladen. 3. In i ugnen i ca 17-20 min.

Busenkel lyxpasta.

När jag gör oxfilepasta gör jag det alltid såhär. Väldigt enkelt! Den enkla marinaden gör köttet smakrikt utan att det blir för mycket. Den här pastan är en stor favorit hos oss! Det är ju dock inte alltid man har oxfile hemma men det går minst lika bra att göra det med något annat kött, tex fläskfile. Hade faktiskt tänkt ha med lite svamp i, har aldrig gillat det tidigare, men tack vare jobbet så har jag börjat äta mer och mer saker jag aldrig gillat. Svamp i den här pastan hade nog varit supergott!





1 bit oxfile
1 pkt färsk pasta
1 röd paprika
1 orange paprika
1 lök
1 burk creme fraiche (liten)
1 dl grädde
en liten skvätt oxfond

Marinad
soya
matolja
grilkrydda
salt n´peppa

1. Jag börjar alltid med att lägga köttet i en liten snabbmarinad som man alltid har hemma. Stek sen köttet så att det får en fin färg och sen slänger jag i paprikan och löken som jag skurit i större bitar. 2. Ner med creme fraichen, grädde och lite fond. Koka upp och bli varmt, sen blandar jag ner det i den nykokta pastan. Servera och ät tills du storknar!

Temperaturer vid stekning & kokning av kött.

Jag har en bra lista med tempraturer som jag skulle vilja dela med mig av till er. Har ni inte en stektermometer så tycker jag att ni ska skaffa en, det är så bra att ha om man är osäker på om köttet är tillräckligt genomstekt utan att man vill att det ska bli torrt. När jag gör helstekt oxfile så brukar jag ta ut det när det kommit upp i 55 grader. Då tycker jag att det brukar bli perfekt om man gillar det rosa och mört. Köttet ska också vila ett tag då man tagit ut det från ugnen, så att all härligt köttsaft inte försvinner när man skär det i bitar.


Magert griskött +75-77 Ganska/ganska välstekt
Fetare griskött +78-80 Välstekt
Rimmat griskött +75-77 Välstekt
Kalvkött +72+77 Välstekt
Nötkött +45-48 Mycket blodig
Nötkött +49-52 Blodigt/Lättstekt
Nötkött +53-55 Medium/Lätt rött
Nötkött +56-58 Lätt rött/Svagt rosa
Nötkött +59-62 Svagt rosa/Ganska välstekt
Nötkött +63-65 Välstekt/Genomstekt
Lammkött +65-72 Medium
Lammkött +72-77 Välstekt
Renkött +59-62 Medium
Renkött +62-75 Ganska välstekt
Hjortkött +59-62 Medium
Hjortkött +62-75 Ganska välstekt
Magert griskött +75-77 Ganska/ganska välstekt
Fetare griskött +78-80 Välstekt

Kalvkött
+72+77 Välstekt

Nötkött +45-48 Mycket blodig
Nötkött +49-52 Blodigt/Lättstekt
Nötkött +53-55 Medium/Lätt rött
Nötkött +56-58 Lätt rött/Svagt rosa
Nötkött +59-62 Svagt rosa/Ganska välstekt
Nötkött +63-65 Välstekt/Genomstekt

Lammkött +65-72 Medium
Lammkött +72-77 Välstekt

Renkött +59-62 Medium
Renkött +62-75 Ganska välstekt

Hjortkött +59-62 Medium
Hjortkött +62-75 Ganska välstekt

Värmande & het fiskgryta med tomat och rotsaker.

På jobbet för ett bra tag sen så hade dom en jättegod fiskgryta och ett underbart morotsbröd till. Jag gav mig på att försöka göra en liknande, utan recept, så det var bara att ta smaklökarna till hjälp. Den blev så gott som exakt likadan, om inte godare tyckte jag. Och massa matlådor blev det över! Fast jobbets morotsbröd var gudomligt, detta blev också bra men när jag kommer tillbaka till veckan så ska jag norpa åt mig det receptet, jag lovar att dela med mig ;-) Ni kommer garanterat att vilja baka det brödet!

OBS! Glöm inte att grytan blir bäst om du sätter i torsken sist. Eftersom annars blir den överkokt och det blir bara småbitar av den i grytan.

Använder ju inga mått när jag gör mat, så receptet är så ungefärligt det bara kan bli.







1 frp torskfile
500 g krossade tomater
1 burk makrill
3-4 morötter
1 liten kålrot
2 st lök
1 tärning fiskbuljong
1 dl grädde
2-3 dl vatten
2 krm chilikrydda
1 tsk gräslök
1 tsk persilja
salt & peppar

1. Jag började att hacka rotsakerna och löken i lite större bitar. Låt det stekas lite mjukt med en klick smör. 2. I med alla krossade tomater och vatten. Sen när det väl blivit varmt så ner med buljongtärningen, låt den lösas upp, sen grädden och alla kryddor. 3. Sist men inte minst tar du makrillen och en gaffel, petar loss bitar och ner i grytan. Sen skär du torsken i valfria bitar och låter puttra på i 7 min. Klart!

Tjejkväll!

Ikväll ska vi ha tjejkväll hos Matilda. Det blir hon, Sandra, Maria och så jag då. Blir att äta raclette, spela spel, dricka lite vin och bara ha det mys. Tror det kommer bli en helmysig kväll. Men först måste jag bli klar med tvätten, och duscha såklart.


Helstekt oxe och potatisgratäng. Lyxfredag!

Skickade Peter för att köpa något kött. Han kom hem med oxfile! Vilken lyx. Var ett bra tag sen jag åt det faktiskt. Jag älskar att tillaga kött, det är det bästa jag vet! Men blir alltid lite nervös när det är oxfile, det är så pass dyrt och jag vill inte lyckas torrsteka köttet. Kött ska vara perfekt rött, inte blodigt, mera rosa. Men nu har jag faktiskt lärt mig hur våran ugn fungerar. Jag ska sen komma med en bra lista på temp till kött som jag alltid går efter! Vi hade inge grönt så det ser lite trisst ut på tallriken, men den näst godaste gratängen iallafall (den godaste gör mamma).

Och som vanligt går jag inte på mått, jag gör bara ungefärliga mått för eran skull.






Potatisgratäng


ca 10 st fasta potatisar
1 liten påse västerbottensost
5 dl grädde
1 liten lök
2 vitlöksklyftor
salt n´peppa

1. Lägger ut häldten av potatisen i formen. Sen blandar jag grädde, vitlök, salt, peppar och mer än hälften av västerbottensosten till en salig blandning. 2. Häller hälften över potatisen, ett sista potatislager och sen resten av blandningen. Sen brukar jag röra om, om det går. 3. In i ugnen i ca 30-40 min på 200 grader. När gratängen har varit inne halva tiden tar jag ut den och häller på resten av osten.

Krångel och frustration.

Börjar vara less vårat internet, eller om det är Peter's dator det är fel på. Både och tror jag! Dessutom så har ju jag ingen dator. Den går ju fortfarande på garantin så jag kan ju skicka in den. Men jag har valt att inte göra det .. Jag frågade om dom kunde spara bilder och sånt eller se till att det blev kvar på datorn, det kunde dom ju givetvis INTE. Men då har vi varit förbi hos Datorfixarna och dom kunde rensa hårddisken och få över allting på skivor, nästan för bra för att vara sant, MEN! Alltid ett stort men. Då när jag skickar in den kommer det inte gå på garantin utan får betala 3000:- för att få den lagad. Så då är det lika bra att köpa en ny dator. För jag anser att alla bilder jag har på den är mer värt än en dator. Både jag och Peter har en Asus, ALDRIG mer säger jag bara! Peter har skickat in sin ett antal gånger för att få sin fixad. Den lyckas alltid komma tillbaka, med utbytta delar som inte är fel på och det som är fel förblir ofixat.

Oj, nu blev det ganska mycket dator prat här. Det jag egentligen ville säga helt enkelt, är att internet funkar! Så jag ska passa på att föra in lite bilder och göra några tidsinställda inlägg :-) Hela tre st recept som ska upp och ett om dagen blir det!

Sjukling fortfarande + nytt recept.

Nu är det inte bara jag som är sjuk härhemma. Även Peter har drabbats! Ingen ordentlig mat har lagats på länge men igår och idag då jag känt mig lite piggare så passade jag på att göra lite ordentlig mat istället för snabbmat. Så ett gott recept på en gryta kommer sen!