Maca-maca-macarons!


Lite onsdagslyx. Istället för den där lilla lördags ölen så känns det här mycket bättre ;) Och en bra rulle! Snart är det dessutom helg. Eller lördag rättare sagt. Imorgon ska jag pyssla klart på min utklädnad, fun fun!

Hej! Igår färgade jag håret.

Håret innan var i någon konstig, rödbrunaktig nyans. Jag färgade ju tillbaka mitt bruna innan Italien. Men allt försvann och blektes bort. Och sen dess har jag låtit mitt hår vila lite. Har inte velat tortera mitt hår! Men idag så. Så skönt att man kan göra det själv med denna fantastiska mousse. Då behöver jag bara en förpackning istället för två till mitt tjocka hår.

Ser lite smått galn ut ... ljusets fel.

Små enkla knep kan göra skillnad!


Mammas smarriga kanelbullar.

Kanelbullar med ett glas mjölk, behöver jag säga mer? ;) Och så ska de vara mörka bullar, inga blekfisar.


50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
2 krm salt
14 dl vetemjöl

Fyllning
Smör
Kanel
Socker

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli "fingervarmt".
2. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och rör om.
3. Använd elvisp med degkrokar men helst en hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk, smidig och släppa bunken. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
4. Kavla ut degen till så stor rektangulär platta du bara kan, eller gör det i två omgångar. Sen smörar du halva rikligt med smör. Pudrar på med massa kanel och avslutar med sockret som du strör över.
5. Vik över den delen du inte smörat och skär remsor av degen. Snurra sidorna åt varsitt håll och rulla ihop på bordet så bullen ser ut som en "ros".
6. Låt bullarna jäsa övertäckta med en bakduk i ca 30 min. Sen penslar du försiktigt med ett uppvipat ägg och avslutar med pärlsocker. In i ugnen på 225 grader, i ca 8-13 min. Beroende hur mörka du vill ha dom.


Bara för att göra er lite sugna ;)

Mina första kanelbullar blev bra! Har faktiskt inte smakat på de än, fast det är svårt att hålla sig. Jag kommer ihåg precis hur mamma gjorde när jag var liten. Hur hon snurrade dom och hennes lilla småknep. Recept kommer sen, om ni är snälla ;)


Kanelbullar och körkort.

Jag som åtminstone hoppades på nollgradigt här i Piteå. Oturligt nog så var det ju inte det. Fast man ska inte klaga. Hörde att de hade haft -19 i Nybyn, brrr. Men jag tänker ändå inte gå ut onödigt mycket idag. Jag är alldeles för frusen för det. Tänker hålla på med min teori och baka istället. Blir dock ingen övningskörning, han jag ska köra med jobbar alldeles för sent. Och det blir ju så mörkt så fort. Livrädd för mörker och blixthalka! Jag tar inga risker ..




Lol, that's so me, part 2.

































 

Söndagsbrunch på Stadshotellet.

En mysig brunch med min Emma. Jag knäckte 4 tallrikar totalt, haha. Jag var visst lite hungrig ändåå .. Och även skönt att få surre litegrann. Det har varit mycket i huvudet på senaste. Nu ska jag vila lite till. Är konstigt nog lite trött efter gårdagen. Sen får jag ju Bingolotto främmande!






På min mammas begäran.

Mamma: Bella, vad önskar du dig i julklapp?
Jag: Men mamma, jag är är för gammal för sånt där.
Mamma: Nä, men du måste lägga upp en önskelista i bloggen.

Varför mamma vill att jag ska lägga upp en önskelista är helt enkelt för att hon ska få något att välja mellan. På något vis så lyckas jag alltid veta vad jag får i julklapp. Jag känner också att jag börjar bli lite för gammal för att "önska" mig något. Men jag gör min mor till lags, och lägger upp en sån där önskelista här då. 

Till mamma: Om du nu verkligen måste veta vad jag verkligen vill ha/behöver så är det en ny elvisp (min går på sista refrängen), vinglas, träslevar, silikonmatta, förkläde och en diskmaskin (ja, det behövs!!)






1. Electrolux Diskmaskin ESF65049W. 2. Silikonmatta. 3. Träslevar. 4. Samsung Galaxy S3 (om man får drömma). 5. Presentkort, tex Ikea, Mio, Bikbok el Indiska. 6. Morberg lagar husmanskost. 7. Rödvinsglas från Iittala. 8. Elvisp. 9. Förkläde

Lol, that's so me!























 

Sega chokladmaränger.

Jag ville mest prova mina nya tyllar som jag köpte i Stockholm, dom är big! Så jag tog första bästa enkla receptet. Ett par maränger är ju enkelt och bra. Visste dock inte att de skulle bli riktigt sega och goda! Tänk om jag bara hade haft lite banan och glass hemma, rena drömmen. Fast jag sitter just nu i skrivandes stund och bara knaprar på de som dom är ;)



ca 15 st maränger

2 dl socker
3 äggvitor
färdig chokladsås


1.
Sätt igång en kastrull med sjudande vatten. Blanda ihop äggvitan och sockret i en skål som tål vattenånga. Placera skålen över kastrullen och vispa i ca 8-9 min med elvispen.
2. Efter det tar du bort skålen och fortsätter vispa tills marängen blir kall. Tryck ut chokladsås över marängblandningen och vänd ner en gång lite lätt. Antingen spritsa ut eller skeda ut klickar på bakplåtspapper.
3. In i mitten av ugnen, på 125 grader, i en timme.


I'm already a billionaire.



No matter what you been trought, there is always a place you can call home ♥

Med er i mitt liv, så känner jag mig som den rikaste människan på denna jord!

Focaccia med soltorkad tomat & västerbottensost.

Foccacia är så himla gott. Det hjälper inte heller att jag kan receptet utantill i huvudet. Vi bakar det ju trots allt varje dag i köket! Så, här bjuder jag på riktigt smarrigt focaccia recept. Hade varken oliver eller färska tomater. Så det fick bli en med bara soltorkade. Det är det ju faktiskt godast, tycker jag iallafall ;)



25 g jäst
1 l mjöl
4 dl vatten
4 msk mjölk
2 msk honung
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 msk dragon
 
Garnerings tips
Coktailtomater, oliver, soltorkade tomater, ruccola, flingsalt, timjan, fetaost, svamp.


1. Smula ner jästen och rör ner det "fingervarma" vattnet. Sen ner med alla övriga ingredienser förutom mjölet.
2. Häll ner mjölet och rör ihop till en deg. Låt den sen vila under en bakduk i 20 min.
3. Häll olivolja i en stor plåt och tryck ut degen i plåten. "Rör" litegrann på degen så den inte fastnar i plåten.
4. På med önskad garnering och låt den jäsa ytterligare 15-20 min. Sen in i ugnen på 175 grader i ca 20-25 min.

Sittin on tha toilet.

Passade på att köpa ett sånt här smyckesträd som alla har. Tänkte att det skulle vara fint att hålla reda på alla smycken! Då när jag ställer upp det och ska så fint fylla upp det med alla smycken jag använder, finns det ett problem. Jag använder typ aldrig smycken, alltså äger jag knappt några. Så jag fick sådära fint leta ihop lite smycken jag inte använder och hänga upp. Inte helt genomtänkt! Men fint är det ju iallafall :p



Och på tal om rubriken. Haha. Gick tyvär inte att "bädda" in.

http://www.youtube.com/watch?v=BYW6C44zo24

Grova tekakor!

Busenkla att göra! Och om de klår vanligt bröd? Ohja! Nu vet jag dock varför jag aldrig bakar bröd. Det är för att det tar sån tid att jäsa. Jag är otålig och vill ha klart allting på en gång. Men de här kakorna ska läggas in i recept boken och göras om :-) Ett tips för att få en lite knaprigare yta: Stänk rikligt med vatten i ugnsbotten så att det får ånga till sig en fin yta.



ca 15 st

1 paket jäst (50 g)
5 dl vatten
2 tsk salt
1,5 tsk malda brödkryddor
2 msk olivolja
2 msk brödsirap
7 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl

1. Börja med att smula ner jästen i bunken. Tillsätt det "fingervarma" vattnet, lös jästen och tillsätt salt, brödkryddor, olivolja och brödsirap.
2. Arbeta in rågmjölet och nästan allt vetemjöl så det blir en smidig deg. Låt det ligga och jäsa under en duk i 40 min.
3. Rulla ut degen och gör det till en lång limpa. Dela den i 15 bitar. Forma alla till bullar och tryck ut dom till runda kakor på ett bakplåtspapper. Nagga kakorna och låt dom ligga och jäsa 30 min.
4. Skvätt lite vatten över kakorna så att de får lite färg och sätt in i ugnen på 250 grader i 10 min. Låt svalna på ett galler under en bakduk! Eller är nybakta med smör och ost, njam!

Nu ska vi se om jag kan behärska något nytt.

Jag skäms lite att säga att jag inte är en person som varken bakar bröd eller någonsin har gjort egna kanelbullar. Trots att jag bakar bröd på jobbet så blir det aldrig av hemma. Nu tänkte jag ta mig ut ur min trygghets zon och göra något nytt. Återkommer med resultat!


Lite sämre uppdateringar nu ..

Jobbar helg och dessutom på söndag åker jag iväg på en liten mini-tripp till på tisdag! Vi åker nämligen till huvudstaden, Stockholm alltså dårå. Blir kul, sådär mitt i vardagstristessen att göra något annat. Däremot ogillar jag fortfarande flyg, iallafall uppstigningarna och landningarna. Anyway! Det kommer att bli trevligt. Så vi syns igen på tisdag/onsdag.


Kyckling gorgonzola.

Var så himla sugen på gorgonzola, det var ett bra tag sen jag åt det. Antingen så hatar man gorgonzola, eller så älskar man det. Jag älskar det, i mindre mängder. Det är en ost med stark smak, så det ska vara lagomt. Egentligen skulle jag ha gjort med ris eller något annat. Men jag hade en jäkla massa potatis som var påväg att bli dåligt. Försöker att bli mer miljövänlig och slippa att slänga så mycket. Ha mera koll på när mat går ut i datum och försöka att använda upp det innan det behöver kastas. Och tur, det var riktig gott med klyftisar


Kyckling Gorgonzola

3-4 kycklingfileer
30-50 g gorgonzola (smaken är som baken)
creme fraiche
ev en skvätt grädde
spenat
oregano
timjan
peppar
salt

1. Bryn kycklingen, salta, peppra och kryddorna.
2. Ner med lite spenat och sen tillsätter du creme fraichen. Ev lite grädde också eller vatten om den är för tjock.
3, Servera och ät upp!


Skafferi rens.

Man skulle nästan kunna tro att jag är gravid. Jag är och rensar överallt. Som gravida gör! Gör plats för nytt. Men nä, så äre inte! Sånna här konstiga ryck kan jag få ibland. Det här blev av sent på natten. Men det är ju bara passa på när man väl är igång!

Köttsoppa och Ravioli på burk, iuh.Inte mina dumheter inte!

Hot chocolate.


Jag är ingen té tjej. Men ibland händer det! Har ett jättegott som smakar äppelpaj med vaniljsås, men annars får det va ;) Men varm choklad när det är en kall höstkväll, med en varm filt och en mysig film till. Inget klår! Helst nästan 50% choklad och 50% marshmallow ;)

Förresten, har ni sett att det går att det gå att få in bilder direkt från Instagram? Praktiskt!

Chokladfudgetårta.

Det var oerhört längesen jag åt chokladfudge. Till den ska det serveras grädde, hallon och ett rejält glas mjölk. Allt som har med choklad att göra, MÅSTE serveras med mjölk. Och man njuter av varenda tugga, maffigt och gott ;) Nästa gång ska jag baka i en annan form. Helst en med avtagbara kanter. Men min är fortfarande på vift hos Sandra.

 



150 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjöl
0,5 dl kako
1 tsk bakpulver

Fudge

1,5 dl grädde
1,4 dl socker
2 msk sirap
100 g mörk choklad (gärna Lindt 70%)
75 g smör


1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.
3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
4. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.


Mer kommentarer!

Jättekul med fler kommentarer :-) Jag går alltid in och kikar era bloggar. Men jag svarar på era kommentarer i mitt kommentarsfältet. Så kika gärna där om ni vill ha svar! Fortsätt att kommentera, superkul och det är roligare att lägga upp mera inlägg, tummen upp till er. Själv är jag ursusel på att kommentera!


Skitjäklaskitväder.

Jag hade sett framemot en riktigt mysig höstdag, med varma färger och solen som kikar fram lite smått. Få ta fram kameran och fota lite höst. Men regnet fortsätter att ösa. Piteå är nog inne i någon regnperiod. Nästa vecka kan det få bli fint. Ja, det tycker jag! Nu ska jag roa mig med att baka litegrann.

Istället har jag roat mig med att rensa garderoben. 2 Ikea påsar med kläder ner i förrådet. Alla sommarkläder får nu ligga där och vila tills det är dags igen! Först ska vi ha en kall vinter. Men det är väl fint det med. Om inte någon känner för att bjuda med mig på en lång semester till det varma, typ hela vintern?

En liten skillnad. Fanns ingen plats för alla kläder. Undrar hur länge garderoben får hålla sig fin, en vecka? 
 




Plates.


Nya tallrikar! Superfina. Skönt att kasta bort det andra rasket.

Sabatier Trompette.

Det här med knivar är inte det enklaste alltså, inte det billigaste för den delen heller. Det är mycket utgifter nu, så därför kunde det här erbjudandet inte ha passat mig bättre! Ingen aning hur knivarna är, får helt enkelt testa dom. Och skulle det vara skit så var de ju inte särskilt dyra. Det är ju något att ha tillsvidare tills man har råd att lägga pengar på de riktigt fina märkena.





En skalkniv, universal och en kockkniv för 299:- Som hittat!
Är ni också sugna så finns de att köpa här, lika billiga i 4 dagar till!

Saftig & fräsch citruskaka med lemoncurd glasyr.

En kaka med kvarg som blir väldigt saftig och utan massa onödigt fett. Man kan även minska på sträsockret om man vill och ersätta det med lite strösötningsmedel. Och glasyren är sådära härligt frisk och smarrig. En perfekt kaka att bjuda på!


3 ägg
1,5 dl socker
2 krm salt
0.5 apelsin (finrivet skal)
1 msk citronsaft
1, 5 dl kesella
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Glasyren

ca 2 rågade msk lemoncurd
ca 1 dl kesella
lite finrivet apelsinskal

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Vispa ihop ägg och socker pösigt. Rör i salt, apelsinskal, citronsaft, 
kesella och mjölet blandat med bakpulver.
3. Häll smeten i en smord och bröad rund form.
4. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt kakan kallna.5. Rör ut lemon curd i lite av kesella. Rör ner resten. Bred glasyren över kakan. Garnera med strimlat apelsinskal och eventuellt citronmeliss.





Bakning på gång!