Älgstek med hasselbackspotatis och skysås.

Steken
En bit älg på ca 1 kg.
Salt
Peppar
Hasselbackspotatisen
Potatis (ofcourse), gärna en fast.
Flytande margarin
Salt
Och någon blandkrydda jag hade
Såsen
Skyn av älgen
Lite soya
Grillkrydda
Köttbuljong (bara kanske)
Redning
Grädde
Peppar
Salt
Steken: Först tog jag bort alla kladdiga hinnor och putsade den med papper. Snabbstekte den så att den fick fin färg. Salt och peppar på,  sen häller du över vatten på steken så att det blir steksky och så att inte köttbiten "torkar" ut. Öppna gärna en gång till sen och ta sky från plåten och häll över steken Sen in i ugnen på 175 grader och när termometern visade 75 grader så tog jag ut den, då var den perfekt rosa. Låt den gärna vila lite under ett folietäcke en stund!
Potatisen: Sätt gärna potatisen i en träslev då du ska skiva tunna skivor. Med den förhindrar du att det går helt igenom potatisen. Salta och krydda, sen ringlar du över smör och låter den stå inne i ugnen i 40 minuter på 200 grader.
Såsen: Sila skyn i en kastrull. Om den är för svag i smaken, tillsätt gärna lite köttbuljong. Krydda litegrann och blanda med en redning. Sen avslutar man med grädde och serverar till. Supergod!




Steken
Köttbit på 1 kg
Salt
Peppar

Hasselbackspotatisen
Gärna en fast potatis
Flytande margarin
Salt
Och någon blandkrydda jag hade

Såsen
Skyn av älgen
Lite soya
Grillkrydda
Köttbuljong (bara kanske)
Redning
Grädde
Peppar
Salt

Steken: Först tog jag bort alla kladdiga hinnor och putsade den med papper. Snabbstekte den så att den fick fin färg. Salt och peppar på,  sen häller du över vatten på steken så att det blir steksky och så att inte köttbiten
"torkar" ut. Öppna gärna en gång till sen och ta sky från plåten och häll över steken Sen in i ugnen på 175 grader och när termometern visade 75 grader så tog jag ut den, då var den perfekt rosa. Låt den gärna vila lite under ett folietäcke en stund!

Potatisen: Sätt gärna potatisen i en träslev då du ska skiva tunna skivor. Med den förhindrar du att det går helt igenom potatisen. Salta och krydda, sen ringlar du över smör och låter den stå inne i ugnen i 40 minuter på 200 grader.

Såsen: Sila skyn i en kastrull. Om den är för svag i smaken, tillsätt gärna lite köttbuljong. Krydda litegrann och blanda med en redning. Sen avslutar man med grädde och serverar till. Supergod!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback