Avslutar kvällen med tårta.

Nu avslutar jag kvällen med en bit prinsesstårta från då Erik fyllde år. Med hela hallon i, mums. Tårtan är från Överkalix? Minns inte riktigt, men god är den iallafall. Blev även inringd på jobb nyss, imorgon vid 1 börjar jag.


Vitlökskyckling med parmesan.

Det slutade med att hela min familj kom på besök idag så då var det bara att tina lite extra kyckling. Det här är en vädigt enkel rätt (fast det är väl de flesta av mina recept) som sköter sig själv i ugnen medan riset kokar. En väldigt lätt rätt som man kan klassa som LCHF. Det låter som mycket vitlök, men det är alldeles lagomt :)







4-5 port

1 påse kyckling
5 vitlöksklyftor
1 skvätt olivolja
4 dl grädde
En halv parmesan ost
1 dl valfri ost

1. Börja med att dela på kycklingen till två halvor. Sen steker du dom snabbt på hög värme bara så att de får lite färg och sätter dom i en form. Pressa vitlöksklyftorna och sätt i en liten skål med olivolja. Blanda om och pensla över ordentligt på kycklingen. 2. Blanda osten och grädden och häll över kycklingen. Avsluta med att riva massa parmesan över kycklingen och in i ugnen på 225 grader i ca 20 min.

En helg med full rulle.

I fredags jobbade jag till 3, igår jobbade jag till halv 12 på natten och idag har jag grattat min lillebror Erik som fyllde hela 3 år. Han är så fin och jag blir så otroligt fylld av kärlek av att vara med mina småsyskon. Det är det enda jobbiga att inte bo i Älvsbyn, att kunna träffa mina småsyskon när jag vill. Och vännerna då förstås. Men det löser man alltid :-)

Har också hunnit att äta middag hos Maria & Lars, dom bjöd på en jättegod köttfärslimpa, mums. Sen for vi till Emma och fick änltigen se hennes lilla tjej, så otroligt fin. Men det var sista gången jag tog med pojkvännen till någon som nyss fått barn, annars blir han ju så sugen :p Och nyss kom vi hem från bion, såg en film som jag inte riktigt kunde sätta fingert på om den var bra eller dålig. Contagion hetet den.

Det blev en lång uppdatering om läget, men inget recept har jag hunnit lägga upp då det har varit full rulle hela helgen, men imorn så. Då ska jag göra vitlökskyckling! Har även tänkt att testa på och göra en grekisk pyttipanna någon dag. Någon som har tips vad för gott man kan sätta i en sådan?

Aladdin Dark Edition.


Bildkälla

Här kommer ett tips till er alla som gillar mörk choklad. Jag tror faktiskt att detta kan vara något. Jag gillar mörk choklad, men i mindre mängder. En hel kaka med 70% blir för mycket (förutom Dark Mint från Marabou, den är underbar).  Men den här kommer jag nog verkligen att gilla. 

Jordgubbscreme, Nötnougat, Vaniljfudge, Chokladtryffel, Apelsintryffel, Marabou Mörk Choklad, Mjuk Toffee, Guldnöt, Höstnougat. Jag menar, hur goda låter inte dessa?
-          Nötnougat
-          Vaniljfudge
-          Chokladtryffel
-          Apelsintryffel
-          Marabou Mörk Choklad
-          Mjuk Toffee
-          Guldnöt
-          Höstnougat

Goda bärmuffins

Idag orkar jag inte laga någon mat, min energi bara försvann. Blir hämtmat idag från något ställe, vart vet jag ej. Bad min sambo överraska mig. Så ni får ett recept på muffins istället. Jag använder alltid samma recept till muffins. Det här receptet på muffins är jättegott! Dom blir både saftiga och frasiga på något sätt. Och att blanda lite olika bär med varandra, mums. Strö gärna lite riven vit choklad över, så gott!



Muffins
2 stora Ägg
2 dl Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
2 tsk Bakpulver
4 dl Vetemjöl
½ dl Filmjölk
100g smält Smör
Muffins
2 stora Ägg
2 dl Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
2 tsk Bakpulver
4 dl Vetemjöl
½ dl Filmjölk
100g smält Smör 
Hallon, blåbär och skågsbär.


1. Vispa äggen fluffiga tillsammans med sockret. Blanda ned bakpulveret samt mjölet. Tillsätt filen, det smälta smöret, vaniljsockret och rör smeten slät. 2. Fördela smeten i muffinsformar, ev. nedsatta i muffinsplåt. Tryck ner bären i formarna. Grädda i mitten av ugnen i 200°c, ca 20 min. 3. När muffinsen är klara så kan du ev. direkt strö över lite riven vit choklad på muffinsen.

Dumle Gingerbread.


Bildkälla

En ny Dumle sort med smak av pepparkaka. Vad tror ni om det? Själv vet jag faktiskt inte. Vill absolut smaka den iallafall! Tror säkert det kan bli en hit till det kommande julbaket.

Kasslergratäng med vitlök och gräslök.

Det blev en lite sen uppdatering idag. Imorse ringde dom in mig på jobb, så jag har jobbat från 9-18. Tur att jag bara har 30 sekunder till jobbet, hehe. Ganska skönt att man kan sova ut på mornarna och inte behöver stressa! ;)

Har varit sugen så länge nu på en pastagratäng och så fick det bli igår. Enkelt och bra! Fast jag la några minuter extra på att göra en egen ostsås istället för att köpa en. Det går lika bra att köpa en, fast den här ostsåsen blev iallafall sjukt god. Riktigt krämig! Hittade också lite fryst gräslök i som jag rörde i.







4-5 port

300 g gnocchi pasta
400 g rökt kassler
2 klyftor vitlök
ca 1 dl matgrädde
gräslök
salt

Ostsås
75 g smör
4 msk mjöl
5 dl mjölk
2 dl valfri riven ost
salt & peppar

1. Börja med att koka pasta "al dente" och ställ åt sidan. Sen kan du börja med ostsåsen. Smält smöret och vispa ner mjöket. Häll i mjölken lite åt gången och det det koka upp så att det blir tjockare. Sen tar du bort kastrullen från plattan och vispar ner osten. 2. Fräs bort vattnet från kasslern och häll ner grädde, vitlök, gräslök och salt. Sen lägger du all pasta i gratängformen, över med ostsåsen och avslutar med kasslern. Strö på lite riven ost och in i mitten av ugnen på 250 grader i 10 min.

Bubblare.

Gick in på Bloglovin för att läsa lite bloggar och vad ser jag inte om mig själv på "Bubblare" listan. Jättekul! Så glad att jag startade den här bloggen. Och tack för alla era fina kommentarer, det är kul att ni tycker om mina recept :) Fortsätt följ min blogg så ska jag se till att alltid uppdatera med något kul. Imorgon kan jag avslöja att det kommer ett supergott och enkelt recept på en pastagratäng som jag gjorde idag.




Morotskaka med limefrosting.

Morotskaka är min favorit, helst med en latte till. Finns inget som klår en hederlig morotskaka. Jag brukar köra med lime i frostingen, det blir det lilla extra syrliga då.





6 ägg
4 dl socker
1,5 dl matolja (neutral)
6 dl riven morot
6 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 msk kanel

Frostingen
50 g smör
200 g philadelfiaost
5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1/4 lime
rivet skal av 1 lime

Vispa ägg och socker pösigt. Blande ner de rivna morötterna och matoljan ordentligt. Blanda mjölet med bakpulvret, vaniljsocker, kanel och bikarbonat. Blanda ner det i äggsmeten, rör om ordentligt och häll smeten i en långpanna. Grädda i ugnen på 200 grader i 25 minuter. Blanda ingredienserna till frostingen och bred på kakan när den har svalnat.

Älgköttgryta med svartvinbärsgele.

Hade en stor bit älgkött i frysen som jag var sugen att göra något med. På senaste har våran frys svämmat över med älgkött, det är så bra att ha en styvfar som är jägare. Så jag ville göra något kul istället för det gamla vanliga. Mamma brukar göra goda köttgrytor, så jag tog lite inspiration därifrån och gjorde den med en egen spinn.



5-6 port

1 kg köttbit
1 liter vatten
0,5 dl soya
2 rågade tsk svartvinbärsgele
1 buljongtärning (kött)
2 dl grädde
2-3 morötter
1 gul lök
peppar
timjan
salt

Toppredning
5-6 msk mjöl
1 dl vatten

1. Skär köttet i mindre bitar och stek så att de får fin färg. Koka upp vattnet med soya, lök klyftor, peppar, timjan, buljongtärningen och svatvinbärsgele. Sen när det har börjat att koka häller du i köttet, lägger på ett lock och låter det koka i ca 2 timmar för att få det mört och gott. 2. Efter 40 min häller du ner de skivade morötterna. Provsmaka gärna en köttbit för att se om det är tillräckligt mört och smakrikt. Och när grytan väl är klar så avslutar du med grädden och sist en toppredning.

Center Kokos.

Har ju helt missat att det har kommit en ny center med kokos. Den mååååste jag smaka! Det är så synd att dom har tagit bort min favorit marabou med kokos. Så jag hoppas att centern är ett bra alternativ till att dämpa mitt marabou begär.


Någon som har smakat den här?

Sommarkaka.

Tycker egentligen inte alls att namnet passar på den här kakan, för den här kakan påminner alltid om jul för mig. Men den är ju så god, kan inte få nog av bara en bit och med ett glas mjölk till, såklart ;)



Kakan
100g smält smör
3 dl mjölk
1 ägg
3 dl socker
7 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
Toppingen
150 g smält margarin
2 dl socker
3 dl havregryn
6 tsk kanel
Vispa ägg och socker. Blanda ner övriga ingredienser. Bred ut i smord långpanna. Blanda ingredienserna till ”toppingen” och klicka ut över smeten. Grädda i 225° i 15 min. Skär i rutor.
Kakan
100g smält smör
3 dl mjölk
1 ägg
3 dl socker
7 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver

Toppingen
200 g smält margarin
2 dl socker
3 dl havregryn
6 tsk kanel

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner övriga ingredienser och bred ut i smord långpanna. Blanda ingredienserna i en kastrull till toppingen och "klicka" ut över smeten. Grädda i 225° i 15 min.

Kladdiga choklad cookies.

Stora, kladdiga cookies och ett stort glas mjölk, kan inte bli bättre!



ca 25 kakor

2 ägg
1 3/4 dl socker
75 g smör
500 g mörk choklad
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 krm salt

1. Smält smöret och 200g av chokladen i en kastrull på svag värme. Grovhacka resten av chokladen och spara den till sist. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. 2. Vispa äggen "fluffigt" tillsammans med sockret. Rör ner den smälta choklad/smörblandningen och vispa ner mjölblandningen.. 3. Vänd sen ner den grovt hackade chokladen. Klicka ut smeten med jämna mellanrum på ett bakplåtspapper. 4. Grädda en plåt åt gången i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 7 minuter. Kakorna ska ha stelnat lite men fortfarande vara kladdiga inuti. Låt gärna kakorna svalna på ett galler.

Juleskum 2011.



När vi handlade igår såg jag julskum, och julmust. Vilken lycka! Julmust borde säljas året om. Iallafall, då såg jag julskum polka så var tvungen att testa dom också. Hatar i vanliga fall skumgodisar, men julskum är en annan femma. Jag tyckte om dessa med polka smak, kanske lite för klen polka smak. Men dom här ska jag använda i årets rocky road bak.


Laxpasta med spenat & citron.





4-5 port

4 laxbitar
400 g creme fraiche
0,5 dl grädde
spenat
några droppar citron
salt & peppar

1. Stek laxen tills den fått lite färg och häll i alla övriga ingredienser. Smaka av och servera!

Taco söndag!

Nu ska vi äta tacos, har upptäckt att på de flesta söndagarna så äts det tacos hos oss. Vad äter ni för gott ikväll?


Lax med pesto och creme fraiche täcke.




Laxbitar
0,5 burk pesto
0,5 burk creme fraiche
cashewnötter
salt och peppar såklart
1. Gegga ihop pesto och creme fraiche , gör ett lager på laxen (men salta och peppra fisken först!) och in i ugnen på 175 grader i 20-25 min (jag brukar ha laxen i 20 min). 2. Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna och när det är 5 minuter kvar för fisken så häller du över nötterna över fisken och in i ugnen igen.
lax
0,5 burk pesto
0,5 burk creme fraiche
cashewnötter
salt & peppar

1. Gegga ihop pesto och creme fraiche , gör ett lager på laxen (men salta och peppra fisken först!) och in i ugnen på 175 grader i 20-25 min (jag brukar ha laxen i 20 min). 2. Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna och när det är 5 minuter kvar för fisken så häller du över nötterna över fisken och in i ugnen igen.

Hemmagjord panpizza.

Min pojkvän var borta så jag halverade det här receptet. En mycket god botten blev det, kan starkt rekommenderas. När jag gjorde halva satsen så blev det till 2 portioner. Pizzan blev väldigt maffig med en jättegod och krispig botten. Kom ihåg att snåla inte med mozzarellan ;-) 12 minuter blev perfekt för min pizza!







4 port
25 g jäst
2 ½ dl ljummet vatten
1 msk olivolja
½ tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk bakpulver
6-7 dl vetemjöl
olivolja att smörja plåten med
Tomatsås
1 frp med passerade tomater, vitlök
1 klick tomatpure
lite salt
Topping
rökt skinka
rödlök
massa mozzarella
1. Smula jästen i en bunke, i med ljummet vatten och rör om. Tillsätt olja, salt och socker. 2. Blanda ner vetemjöl blandat med bakpulver. Arbeta ihop till en slät deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 minuter. 3. Smörj plåten med olivolja. Kavla ut degen till valfritt antal pizzor. 4. Låt jäsa under en duk i 30 min. 5. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg på önskad topping och avsluta med osten såklart. In i ugnen i ca 12-15 min.
Till 1 stor pizza
25 g jäst
2 ½ dl ljummet vatten
1 msk olivolja
½ tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk bakpulver
6-7 dl vetemjöl
olivolja att smörja plåten med

Tomatsås
1 frp med passerade tomater, vitlök
1 klick tomatpure
basilika
lite salt

Topping
rökt skinka
rödlök
massa mozzarella

1. Smula jästen i en bunke, i med ljummet vatten och rör om. Tillsätt olja, salt och socker. 2. Blanda ner vetemjöl blandat med bakpulver. Arbeta ihop till en slät deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 minuter. 3. Smörj plåten med olivolja. Kavla ut degen till valfritt antal pizzor. 4. Låt jäsa under en duk i 30 min. 5. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg på önskad topping och avsluta med osten såklart. In i ugnen i ca 12-15 min.

Hemmagjorda våfflor med färska jordgubbar & glas.



8-10 laggar
100 g smör
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg
1. Smält fettet och låt det svalna. Blanda vetemjöl, salt bakpulver och hälften av mjölken till en jämn smet. Rör ner resten av mjölken, äggen och fettet. 2. Hetta upp ett våffeljärn och pensla järnet med smör. Efter det behöver den knappast smöras något mer. 3. Lägg på valfri mängd smet och sen lägger du de på ett galler när de är klara för att behålla dom krispiga.
8-10 laggar

100 g smör
4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk
2 ägg

1. Smält fettet och låt det svalna. Blanda vetemjöl, salt bakpulver och hälften av mjölken till en jämn smet. Rör ner resten av mjölken, äggen och fettet. 2. Hetta upp ett våffeljärn och pensla järnet med smör. Efter det behöver den knappast smöras något mer. 3. Lägg på valfri mängd smet och sen lägger du de på ett galler när de är klara för att behålla dom krispiga.

Florens dumas dip.

En bekant till mig berättade om Florens dumas dip. Det är en sorts tacogratäng, så det är perfekt för oss som inte gillar tacopaj så mycket (är inte så förtjust i pajdegen). Här hemma satt vi och njöt för fullt! Det var riktigt mumma.



5-6 port
700 g köttfärs
1 gul lök
1 liten påse västerbottensost
1 röd paprika
1 påse tacokrydda
1 liten burk creme fraiche
200 g philadelfiaost
1 burk krossade tomater
chilipeppar/krydda
1. Bryn köttfärsen. Hacka den gula löken + paprikan och bryn den. 2. Blanda köttfärs, paprika, lök och tillsätt tacokryddan + chili. Häll ned de krossade tomaterna! 3. Blanda creme fraiche & philadelfiosten, blanda och häll i botten av en ugnsform. Häll över köttfärsblandningen och avsluta med den rivna osten. In i ugnen på 225 grader, tills osten har fått färg.
5-6 port

700 g köttfärs
1 gul lök
1 liten påse västerbottensost
1 röd paprika
1 påse tacokrydda
1 liten burk creme fraiche
200 g philadelfiaost
1 burk krossade tomater
chilipeppar/krydda

1. Bryn köttfärsen. Hacka den gula löken + paprikan och bryn den. 2. Blanda köttfärs, paprika, lök och tillsätt tacokryddan + chili. Häll ned de krossade tomaterna! 3. Blanda creme fraiche & philadelfiosten, blanda och häll i botten av en ugnsform. Häll över köttfärsblandningen och avsluta med den rivna osten. In i ugnen på 225 grader, tills osten har fått färg.

Chessecakebrownie med hallongrädde.

Detta recept hittade jag i min nya bakbok med recept från Hummingbird bakery i London. Är ni en sån som mig som älskar cheesecake, hallon och choklad så kan jag ju säga att detta är en av mina topp 5 desserter som jag någonsin gjort! Det kan nog Peter intyga, han tryckte i sig 9 bitar igår, haha. Dock så mådde han också därefter ;-) Tyckte inte det var så krångligt heller. Dock blev jag väldigt förvånad att kakan bara skulle bakas med florsocker och inget vanligt strösocker. 

Dessutom är måtten uppmätta i gram, så det vore bra om ni hade en våg. Men inget måste! Visste ni förresten att tydligen så ska saker man bakar bli godare om man går efter gram och inte deciliter? Jo, tydligen.



200 g osaltat smör
250 g florsocker
3 ägg
110 g mjöl
Cheesecake
400 g färskost
150 g florsocker
1/2 tsk vaniljessens
2 ägg
Hallongrädde
2,5 dl vispgrädde
100 g florsocker
150 g hallon
Till brownielagret: Lägg chokladen i en värmetålig skål ovanför varmt vatten och låt det smälta ordentligt tills chokladen är slät. Vispa samman smör och socker med en elvisp. Vispa ned äggen ett i taget. Tillsätt mjölet lite i taget och vispa ned det ordentligt. Vispa sedan på högre hastighet så att smeten blir slät. Häll långsamt ner den smälta chokladen och vispa samtidigt. Smöra en bakform med måtten 33*23*5 cm och häll ner smeten.
Till cheesecakelagret: Lägg färskosten, sockret och vaniljessens i en bunke och vispa alltsammans med en elvisp på låg hastighet till en slät och tjock smet. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Smeten ska vara slät och krämig i konsistensen. Vispa på lite högre hastighet i slutet för att göra krämen lite lättare och fluffigare, men överarbeta den inte. Då kan osten skära sig. Häll cheesecake smeten över brownielagret och släta till. Grädde i 30-40 minuter eller tills ostmassan känns fast på 175 grader. När den är klar låter du kakan kallna helt.
Till hallongrädde: Vispa grädde, florsocker och hallon med en elvisp tills den känns tjock. Bred sen ut över kakan och servera. Eller häll upp en stor klick med grädde på sidan om kakan.
Brownie
200 g mörk choklad
200 g osaltat smör
250 g florsocker
3 ägg
110 g mjöl

Cheesecake
400 g färskost
150 g florsocker
1/2 tsk vaniljessens
2 ägg

Hallongrädde
2,5 dl vispgrädde
100 g florsocker
150 g hallon

Till brownielagret: Lägg chokladen i en värmetålig skål ovanför varmt vatten och låt det smälta ordentligt tills chokladen är slät. Vispa samman smör och socker med en elvisp. Vispa ned äggen ett i taget. Tillsätt mjölet lite i taget och vispa ned det ordentligt. Vispa sedan på högre hastighet så att smeten blir slät. Häll långsamt ner den smälta chokladen och vispa samtidigt. Smöra en bakform med måtten 33*23*5 cm och häll ner smeten.

Till cheesecakelagret: Lägg färskosten, sockret och vaniljessens i en bunke och vispa alltsammans med en elvisp på låg hastighet till en slät och tjock smet. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Smeten ska vara slät och krämig i konsistensen. Vispa på lite högre hastighet i slutet för att göra krämen lite lättare och fluffigare, men överarbeta den inte. Då kan osten skära sig. Häll cheesecake smeten över brownielagret och släta till. Grädde i 30-40 minuter eller tills ostmassan känns fast på 175 grader. När den är klar låter du kakan kallna helt.

Till hallongrädden: Vispa grädde, florsocker och hallon med en elvisp tills den känns tjock. Bred sen ut över kakan och servera. Eller häll upp en stor klick med grädde på sidan om kakan.

Lyxix jordgubbstårta med jordgubbsmousse.

Inte så komplicerad tårta med tanke på att jag bara gjort 4 tårtor någonsin i hela mitt liv. De har jag bara slängt ihop eller så har det varit Brittatårta som är så otroligt god den också. Ville göra en liknande variant för jag älskar verkligen maräng! 

Köpte en färdig maräng och satt den i tårtan, men den smälte tyvär. Men det var nog för att jag satte marängen på ett lager med mousse, den smälter inte om man sätter den mellan två bottnar. Men det gjorde inget att den smälte ihop, den blev ändå hur god som helst. Blev en söt och god smak tillsammans med fyllningen. Den här tårtan blev inte för söt och sliskig, helt perfekt enligt mig. Ni bara måsta testa moussen!






Jordgubbsmousse (räcker till 2 lager)
225 g jordgubbar
1 dl gelesocker multi
100 gram cream cheese
2 dl grädde
1. Koka upp de frysta jordgubbarna och mosa de när de har blivit mjuka, låt koka 2 min. 2. Tillsätt gelesockret, rör om, låt koka ytterligare 30 sekunder och sen låter du det svalna. 3. Rör ihop med färskosten. Vispa grädden och blanda ihop allting. Låt stelna ett litet tag i kylskåp innan du fyller tårtan.
Botten, maräng, mellersta delen, jordgubbsmousse, mosad banan med kokos och sen toppen.


Jordgubbsmousse
225 g jordgubbar
1 dl gelesocker multi
100 gram cream cheese
2 dl grädde

1. Koka upp de frysta jordgubbarna och mosa de när de har blivit mjuka, låt koka 2 min. 2. Tillsätt gelesockret, rör om, låt koka ytterligare 30 sekunder och sen låter du det svalna. 3. Rör ihop med färskosten. Vispa grädden och blanda ihop allting. Låt stelna ett litet tag i kylskåp innan du fyller tårtan.

Bacon och tomatröra med färsk basilika.

Detta recept kan ALDRIG gå fel och blir bara bättre och bättre ju fler gånger du gör det. Du kan vara sämt på att laga mat men detta misslyckas du inte med. Såå enkelt och såå gott! Extra gott blir det dessutom om du använder färsk basilika.



3-4 port

2 Paket bacon
500 g Krossade tomater
0,5 - 1 dl grädde
2 Vitlöksklyftor
Basilika

Stek baconet till en fin färg, häll i dom krossade tomaterna. Rör rom och koka upp! Tillsätt grädden, rör om och sist tillsätter du resterande ingredienser, salta & peppra. Servera på kokt pasta!

Potatisgratäng med västerbottensost.

Inte ofta jag gör en potatisgratäng faktiskt, är nog lite smårädd att den ska bli sådära rinnig och kanske för att det är så jobbigt att skala potatis :p Men den här blev bra, knappt nå rinnig och massor med västerbottensost. Ett tips: Sätt den rivna osten över gratängen efter att den har fått stå i ugnen halva tiden, så slipper ni få den bränd. Det höll på att hända med min.



5-6 port
10 st potatisar
4 dl riven västerbottensost
1 dl riven mozzarella ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
salt och vitpeppar
1. Skala och skiva potatisen, häll i en rymlig ugnsform. Häll grädden, västerbottensosten och den finhackade vitlöken (jag kör med finhackad, tycker det blir mer vitlökssmak då än om man pressar den) i en rymlig skål och blanda alltsammans. Även salta och peppra. 2. Häll blandningen över potatisen och blanda om så att osten kommer överallt. Och häll den rivna mozzarella osten på. Grädda i ugnen på 200 grader i 45 minuter, klart!
5-6 port
10 st potatisar
4 dl riven västerbottensost
1 dl riven mozzarella ost
5 dl grädde
2 vitlöksklyftor
salt och vitpeppar

1. Skala och skiva potatisen, häll i en rymlig ugnsform. Häll grädden, västerbottensosten och den finhackade vitlöken (jag kör med finhackad, tycker det blir mer vitlökssmak då än om man pressar den) i en rymlig skål och blanda alltsammans. Även salta och peppra. 2. Häll blandningen över potatisen och blanda om så att osten kommer överallt. Och häll den rivna mozzarella osten på. Grädda i ugnen på 200 grader i 45 minuter, klart!

Älgstek med hasselbackspotatis och skysås.

Steken
En bit älg på ca 1 kg.
Salt
Peppar
Hasselbackspotatisen
Potatis (ofcourse), gärna en fast.
Flytande margarin
Salt
Och någon blandkrydda jag hade
Såsen
Skyn av älgen
Lite soya
Grillkrydda
Köttbuljong (bara kanske)
Redning
Grädde
Peppar
Salt
Steken: Först tog jag bort alla kladdiga hinnor och putsade den med papper. Snabbstekte den så att den fick fin färg. Salt och peppar på,  sen häller du över vatten på steken så att det blir steksky och så att inte köttbiten "torkar" ut. Öppna gärna en gång till sen och ta sky från plåten och häll över steken Sen in i ugnen på 175 grader och när termometern visade 75 grader så tog jag ut den, då var den perfekt rosa. Låt den gärna vila lite under ett folietäcke en stund!
Potatisen: Sätt gärna potatisen i en träslev då du ska skiva tunna skivor. Med den förhindrar du att det går helt igenom potatisen. Salta och krydda, sen ringlar du över smör och låter den stå inne i ugnen i 40 minuter på 200 grader.
Såsen: Sila skyn i en kastrull. Om den är för svag i smaken, tillsätt gärna lite köttbuljong. Krydda litegrann och blanda med en redning. Sen avslutar man med grädde och serverar till. Supergod!




Steken
Köttbit på 1 kg
Salt
Peppar

Hasselbackspotatisen
Gärna en fast potatis
Flytande margarin
Salt
Och någon blandkrydda jag hade

Såsen
Skyn av älgen
Lite soya
Grillkrydda
Köttbuljong (bara kanske)
Redning
Grädde
Peppar
Salt

Steken: Först tog jag bort alla kladdiga hinnor och putsade den med papper. Snabbstekte den så att den fick fin färg. Salt och peppar på,  sen häller du över vatten på steken så att det blir steksky och så att inte köttbiten
"torkar" ut. Öppna gärna en gång till sen och ta sky från plåten och häll över steken Sen in i ugnen på 175 grader och när termometern visade 75 grader så tog jag ut den, då var den perfekt rosa. Låt den gärna vila lite under ett folietäcke en stund!

Potatisen: Sätt gärna potatisen i en träslev då du ska skiva tunna skivor. Med den förhindrar du att det går helt igenom potatisen. Salta och krydda, sen ringlar du över smör och låter den stå inne i ugnen i 40 minuter på 200 grader.

Såsen: Sila skyn i en kastrull. Om den är för svag i smaken, tillsätt gärna lite köttbuljong. Krydda litegrann och blanda med en redning. Sen avslutar man med grädde och serverar till. Supergod!

Ugnsstekt lax med härligt ost- och mandeltäcke.

Såg ett recept på internet där de hade använt torsk och mandel. Fast torsk är jag inte så mycket för så jag gjorde min egna lilla twist. Lax, en bädd med creme fraiche, ost och rostad mandel. Supergott, verkligen gott! Och det här receptet är ett LCHF och ganska smalt. Fast jag åt färskpotatis så det kanske inte var så smalt då, men det är så svårt att stå emot potatis till lax. Ett måste!



4 bitar lax
1 burk creme fraiche (parmesan och vitlök använde jag)
1 dl riven ost
1 vitlöksklyfta
1 påse rostad mandel
1. Lägg fisken i en form och salta och peppra ordentligt. Sen blandar man creme fraichen med vitlök och riven ost. Lägg över ett ordentligt lager över fisken och avsluta med den rostade mandeln. 2. In i ugnen på 200 grader i ca 20-25 min.
4 bitar lax
1 burk creme fraiche (parmesan och vitlök använde jag)
1 dl riven ost
1 vitlöksklyfta
1 påse rostad mandel

1. Lägg fisken i en form och salta och peppra ordentligt. Sen blandar man creme fraichen med vitlök och riven ost. Lägg över ett ordentligt lager över fisken och avsluta med den rostade mandeln. 2. In i ugnen på 200 grader i ca 20-25 min.

Kyckling med ört och fetaostsås.

Jag fick inspiration av ett LCHF recept när jag gjorde denna rätt. En lite smalare rätt som blev helt perfekt. Örterna, fetaosten och de soltorkade tomaterna blev en fantastiskt god kombination. Tillsammans med ruccola också som har en speciell smak. Det ät många jag vet som inte tycker om ruccola, men till vissa rätter bara måste man ha det. Blev inte heller pasta denna gång, bytte till fullkorns bulgur. Jättegott! Och det bästa av allt, snabbt och lättlagat ;-) Började även baka solrosbröd som precis blev klart lagom till maten.



6-7 port
200 g köttfärs
5 st potatisar
2 stora morötter
2 l vatten
4-5 msk tomatpure
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 köttbuljongtärningar
persilja
salt och peppar
1. Hacka den gula löken, pressea vitlöken och fräs i en gryta tills det fått gyllengul färg. Sen steker du köttfärsen i en stekpanna, tillsätt tomatpuren, salta och peppra lite också. 2. Sen slår du över det i grytan och tillsätter buljongen och vattnet. Låt koka på svag värme. 3. Under tiden så skär du bitar av moötterna och potatisen. Släng ner i grytan och låt koka 20 min.
Efter 10 min kan du göra klimp och "klicka" ner i grytan. Blanda bara ägg, mjöl, vatten och salt med känsla.
Hoppas det ska smaka! :-)
2-3 port

2 st kycklingfileer
2-3 dl grädde
1 rågad msk creme fraiche
1 dl hönsbuljong (jag smulade ner en halv buljontärning med 1 dl vatten)
1 vitlöksklyfta
4 st soltorkade tomater
1 näve fetaost
färska örter (jag använde timjan, basilika och rosmarin)
salt och peppar

1. Skär kycklingen i skivor, stek och salta och peppra. Tillsätt grädden, fraichen, vitlöken och hönsbuljongen och låt koka upp. 2. Ner med de strimlade tomaterna och smula ner fetaosten. Sen ner med de hackade örterna och eventuellt mer salt och peppar.buljongen och vattnet. Låt koka på svag värme. 3. Under tiden så skär du bitar av moötterna och potatisen. Släng ner i grytan och låt koka 20 min.

Köttfärssoppa med massa klimp och rotsaker.

Min första köttfärssoppa faktiskt, jag trodde att den skulle bli helt misslyckad. Åtminstone klimpen! Men det visade sig bli en riktigt smarrig soppa, smakrik och mycket god. Denna tänker jag absolut göra igen! Inte svårt alls att göra :-) Saknade det "lilla extra" i slutet så jag tillsatt persilja, det gjorde verkligen det lilla



6-7 port
200 g köttfärs
5 st potatisar
2 stora morötter
2 l vatten
4-5 msk tomatpure
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 köttbuljongtärningar
persilja
salt och peppar
1. Hacka den gula löken, pressea vitlöken och fräs i en gryta tills det fått gyllengul färg. Sen steker du köttfärsen i en stekpanna, tillsätt tomatpuren, salta och peppra lite också. 2. Sen slår du över det i grytan och tillsätter buljongen och vattnet. Låt koka på svag värme. 3. Under tiden så skär du bitar av moötterna och potatisen. Släng ner i grytan och låt koka 20 min.
Efter 10 min kan du göra klimp och "klicka" ner i grytan. Blanda bara ägg, mjöl, vatten och salt med känsla.
Hoppas det ska smaka! :-)
6-7 port

200 g köttfärs
5 st potatisar
2 stora morötter
2 l vatten
4-5 msk tomatpure
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 köttbuljongtärningar
persilja
salt och peppar

1. Hacka den gula löken, pressea vitlöken och fräs i en gryta tills det fått gyllengul färg. Sen steker du köttfärsen i en stekpanna, tillsätt tomatpuren, salta och peppra lite också. 2. Sen slår du över det i grytan och tillsätter buljongen och vattnet. Låt koka på svag värme. 3. Under tiden så skär du bitar av moötterna och potatisen. Släng ner i grytan och låt koka 20 min. Efter 10 min kan du göra klimp och "klicka" ner i grytan. Blanda bara ägg, mjöl, vatten och salt med känsla.

Schweizernöt kladdkaka.

Jag gav kladdkakan namnet Schweizernöt kladdkaka för jag tyckte att kladdkakan påminde mig om schweizernöt chokladkaka. Och den chokladen är ju bara för god! Den här kakan blev väldigt chokladig och maffig, lagomt kladdig och god. Aldrig bakat en kaka med marabou men jag tyckte att den blev bra. Kul att testa något nytt!





200g smör
250g marabou mjölkchoklad
3 dl strösocker
2 1/2dl vetemjöl
1tsk vaniljsocker
3st ägg
100g nougat
50g mörk kvalitétschoklad
1 stor näve hasselnötter
1. Smöra och mjöla en form (24cm i diameter) med avtagbar kant. Smält smöret i en kastrull, bryt ner mjölkchokladen i det smälta smöret och låt chokladen smälta. 2. Blanda strösocker och ägg i en bunke, häll över chokladsmeten. Sikta ner mjöl och vaniljsocker och blanda tills du har en jämn smet. 3. Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25-30min. 4. Låt kakan svalna ordentligt. Smält samman nougat och den mörka chokladen och bred på kakan. Grovhacka nötterna och strö över dem över kakan.
200g smör
250g marabou mjölkchoklad
3 dl strösocker
2 1/2dl vetemjöl
1tsk vaniljsocker
3st ägg
100g nougat
50g mörk kvalitétschoklad
1 stor näve hasselnötter

1. Smöra och mjöla en form (24cm i diameter) med avtagbar kant. Smält smöret i en kastrull, bryt ner mjölkchokladen i det smälta smöret och låt chokladen smälta. 2. Blanda strösocker och ägg i en bunke, häll över chokladsmeten. Sikta ner mjöl och vaniljsocker och blanda tills du har en jämn smet. 3. Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25-30min. 4. Låt kakan svalna ordentligt. Smält samman nougat och den mörka chokladen och bred på kakan. Grovhacka nötterna och strö över dem över kakan.

Blåbärspaj med vit choklad & havregryn.

En god och smakrik blåbärspaj blev detta. Den vita chokladen och havregrynen gjorde den där lilla extra! :)



Krämen
3 äggvitor
3 äggulor
1 och en halv dl socker
100 g philadelfiaost
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Botten
5 st digestive kex
1. Ta fram tre stycken skålar. Vispa äggvitorna i en. Äggulorna, socker och osten i den andra och grädde + vaniljsocker i den sista. 2. Krossa digestive kexen (jag använde 5 st, tyckte det blev lagomt) och platta till i botten. Sen blandar du ihop allting försiktigt med en slev och häll ut över botten. Låt det stelna i frysen i ca 3 timmar.
Smuldegen
2 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
125 g smör
1 dl socker
1 msk sirap

Fyllningen
400 g blåbär
3 msk socker
1 msk potatismjöl
grovt riven choklad.

1. Blanda ihop alla ingredienser till smuldegen. Sen häller du blåbären i en skål tillsammans med de övriga ingredienserna förutom chokladen. Blanda runt och sen häller du bären i en ugnsform. 2. Strö över den grovt hackade chokladen på blåbären och avsluta med att smula över degen. 3. Sätt in pajen på 200 grader i ca 20 min, tills den fått färg.

Superlätt och god cheesecake.

Min kompis Emma bjöd mig på en sån helt otroligt god och lätt cheesecake. Inte en sån här man gör i ugn som kan bli dallrig och geleaktig i konsistensen. Utan en fryst som smakade som glass, fast godare! Den är också superlätt att göra, men den tar 3 timmar i frysen. Så gör den tidigt om du vill ha den färdigt till kvällen.



Krämen
3 äggvitor
3 äggulor
1 och en halv dl socker
100 g philadelfiaost
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Botten
5 st digestive kex
1. Ta fram tre stycken skålar. Vispa äggvitorna i en. Äggulorna, socker och osten i den andra och grädde + vaniljsocker i den sista. 2. Krossa digestive kexen (jag använde 5 st, tyckte det blev lagomt) och platta till i botten. Sen blandar du ihop allting försiktigt med en slev och häll ut över botten. Låt det stelna i frysen i ca 3 timmar.
Krämen
3 äggvitor
3 äggulor
1 och en halv dl socker
100 g philadelfiaost
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Botten
5 st digestive kex

1. Ta fram tre stycken skålar. Vispa äggvitorna i en. Äggulorna, socker och osten i den andra och grädde + vaniljsocker i den sista. 2. Krossa digestive kexen (jag använde 5 st, tyckte det blev lagomt) och platta till i botten. Sen blandar du ihop allting försiktigt med en slev och häll ut över botten. Låt det stelna i frysen i ca 3 timmar.

Kladdiga brownies.

ca 20 bitar (dom blir ganska maffiga).
200 g mörk choklad (Odense 55% körde jag på)
250 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
1 äggula
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
Smörj in en ugnsform, cirka 20x26 cm. Smält 150 gram av chokladen i vattenbad och grovhacka resterande 50 g choklad. Vispa smör och sockret mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget samt äggulan. Rör ner den smälta chokladen. Blanda alla övriga torra ingredienser förutom den hackade chokladen i en skål och sen vispar du ihop det med äggsmeten. Vänd till sist försiktigt ner den hackade chokladen. Häll ut smeten i formen och släta ut den. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i knappt 30 min (jag tog ut min efter 26 min, perfekt!). Men prova gärna med en sticka ändå, kakan ska inte vara rinnig utan bara lite kladdig. Låt kakan svalna, eller ät den varm och servera med ett glas kall mjölk, underbart gott.




ca 20 bitar
(dom blir ganska maffiga).

200 g mörk choklad (Odense 55% körde jag på)
250 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
1 äggula
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt

Smörj in en ugnsform, cirka 20x26 cm. Smält 150 gram av chokladen i vattenbad och grovhacka resterande 50 g choklad. Vispa smör och sockret mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget samt äggulan. Rör ner den smälta chokladen. Blanda alla övriga torra ingredienser förutom den hackade chokladen i en skål och sen vispar du ihop det med äggsmeten. Vänd till sist försiktigt ner den hackade chokladen. Häll ut smeten i formen och släta ut den. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i knappt 30 min (jag tog ut min efter 26 min, perfekt!). Men prova gärna med en sticka ändå, kakan ska inte vara rinnig utan bara lite kladdig. Låt kakan svalna, eller ät den varm och servera med ett glas kall mjölk, underbart gott.

Saftiga och goda lussebullar.





30-35 st

50 g jäst (söt)
100 g osaltat smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 paket saffran
2 dl strösocker
17 dl vetemjöl
0,5 tsk salt

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme(37 grader). 2. Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran och russin (spara lite till garnering). Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och degspadet blandas med saffran och russin. Tillsätt kesella, socker, salt och det mesta av mjölet(spara ca 1 dl till utbakningen).

3. Arbeta degen på ett bakbord eller en bänk tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. 4. Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 bullar eller valfri form. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. 5. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min. 6. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

Om du gör stora figurer eller längder så gräddas de i 200 grader i 10-15 min.

Pasta carbonara.

En smarrig och krämig carbonara med massa god parmesan! Parmesan ska man inte snåla på ;)







4 port
Tagliatelle för 4 pers
2 pkt Bacon
5 dl Matlagninggrädde
0,5 Gul lök
Nästan 1 dl riven parmesan
3 Ägg
2 Vitlöksklyftor
Olivolja
Salt
Peppar
Citron, några droppar
1. Koka pastan och ställ undan på sidan 2. Börja med att klippa baconet i bitar. Sen häller du lite olivolja i pannan, fräser lök, den pressade vitlöken och baconet tillsammans. 3. Häll i grädden och riv osten över. Rör om snabbt så att såsen drar ihop sig och sen häller du såsen över pastan. 4. Rör ner de råa äggen på svag värme, tills såsen har tjocknat och blivit krämig. Sist men inte minst dropar du lite citron, saltar och pepprar av.
4 port

Tagliatelle för 4 pers
2 pkt Bacon
5 dl Matlagninggrädde
0,5 Gul lök
Nästan 1 dl riven parmesan
3 Ägg
2 Vitlöksklyftor
Olivolja
Salt
Peppar
Några droppar citron

1. Koka pastan och ställ undan på sidan 2. Börja med att klippa baconet i bitar. Sen häller du lite olivolja i pannan, fräser lök, den pressade vitlöken och baconet tillsammans. 3. Häll i grädden och riv osten över. Rör om snabbt så att såsen drar ihop sig och sen häller du såsen över pastan. 4. Rör ner de råa äggen på svag värme, tills såsen har tjocknat och blivit krämig. Sist men inte minst dropar du lite citron, salta och peppra av.

Ugnsstekt örtkyckling med en härlig potatissallad.

3 port
Ugnskycklingen
3 Kycklingfileer
Olivolja
Provencale krydda - Persilja, gräslök, körvel & vitlök
Salt & peppar
Potatissalladen
4 st potatisar
0,5 burk cocktailtomater
0,5 burk soltorkade tomater
1 påse salladsmix
0,5 burk fetaost
1 liten rödlök
Dressing
Några droppar citron
1 msk matolja
Lite salt
Ev lite provencale
1. Skala potatisen, koka den så att den är genomkokt. Gör de övriga ingrediensera till en sallad! Låt sen potatisen ligga under rinnande vatten så att den kallnar. 2. Skär i mellanstora bitar och lägg i salladen (se till att potatisen är kall, annars smälter fetaosten). Sen blandar du dressingen, häller över och rör om.
3. Sätt kycklingen i en påse med lite olivolja och massa ört provencale krydda. Skaka om och sen steker du så att den bara får färg. Sen droppar du över olivolja, kryddar med provenvale och saltar och pepprar lite. 4. Sen sätter du in kycklingen i ugnen på 175 grader i 15-20 min (efter 17 min var den alldeles perfekt). 5. Skär upp kycklingen och servera med salladen!
Den här potatisalladen har jag gjort förut, den är mycket god, lätt, syrlig och går att äta mängder av. Passar perfekt till kyckling! Fick en ide om att göra en örtkyckling och den blev så otroligt god, smakrik och saftig. Den måste ni testa, inte svår och går fort att göra.







3 port

Kycklingen
3 Kycklingfileer
Olivolja
Provencale krydda
Salt & peppar

Potatissalladen
4 st potatisar
0,5 burk cocktailtomater
0,5 burk soltorkade tomater
1 påse salladsmix
0,5 burk fetaost
1 liten rödlök

Dressing
Några droppar citron
1 msk matolja
Lite salt
Ev lite provencale

1. Skala potatisen, koka den så att den är genomkokt. Gör de övriga ingrediensera till en sallad! Låt sen potatisen ligga under rinnande vatten så att den kallnar. 2. Skär i mellanstora bitar och lägg i salladen (se till att potatisen är kall, annars smälter fetaosten). Sen blandar du dressingen, häller över och rör om.

3. Sätt kycklingen i en påse med lite olivolja och massa ört provencale krydda. Skaka om och sen steker du så att den bara får färg. Sen droppar du över olivolja, kryddar med provenvale och saltar och pepprar lite. 4. Sen sätter du in kycklingen i ugnen på 175 grader i 15-20 min (efter 17 min var den alldeles perfekt). 5. Skär upp kycklingen och servera med salladen!

Mozartkulor.

Detta julgodis är bland det godaste! Det brukar alltid bli över för att det blir så mycket, då räcker det ju även till efter jul, perfekt. Superenkelt att göra också! Bjud dom du känner så ska du se att dom också kommer att gilla denna blandning med nougat, choklad och mandelmassa.







250 g Odense Nougat
400 g Mörk choklad
1 stor korv med mandelmassa (Odense har bäst tycker jag).
Platta ut mandelmassan till en liten rund platta. Ta en bit av nougaten, lägg den i mandelmassan & täck nougaten. Sist men inte minst, smält chokladen och doppa alla bollarna. Lägg på ett bakplåtspapper och lägg den svalt, antingen utomhus eller i frysen.
250 g Odense Nougat
400 g Mörk choklad
1 stor korv med mandelmassa

Platta ut mandelmassan till en liten rund platta. Ta en bit av nougaten, lägg den i mandelmassan & täck nougaten. Sist men inte minst, smält chokladen och doppa alla bollarna. Lägg på ett bakplåtspapper och lägg den svalt, antingen utomhus eller i frysen.


Rocky road med julskum.

Här fåt ni ett recept på hur jag gör min Rocky Road. Eftersom det är juletider så skippar jag marshmallow som många sätter och klipper bitar av julskum istället, sååå mkt godare.
300 g mörk blockchoklad
200 g mjölk choklad
2 rågade dl klippta skumtomtar
1 hel påse dumle
1 dl jordnötter
1 dl pistage nötter
Blanda nötterna och godiset, smält chokladen och blanda ihop det med godis/nötterna. Häll ut blandningen på ett bakplåtspapper på en ugnsform. Obs. Bred INTE ut över hela, gör en fyrkant av smeten i mitten i lagom tjocklek, ställ ut för att stelna eller i kylan.
När den stelnat klart, skär bitar och ät till du storknar!
Här fåt ni ett recept på hur jag gör min Rocky Road. Eftersom det är juletider så skippar jag marshmallow som många sätter och klipper bitar av julskum istället, så mkt godare!



300 g mörk blockchoklad
200 g mjölk choklad
2 rågade dl klippta skumtomtar
1 hel påse dumle
1 dl jordnötter
1 dl pistage nötter

Blanda nötterna och godiset, smält chokladen och blanda ihop det med godis/nötterna. Häll ut blandningen på ett bakplåtspapper på en ugnsform. Obs. Bred INTE ut över hela, gör en fyrkant av smeten i mitten i lagom tjocklek, ställ ut för att stelna eller i kylan.

När den stelnat klart, skär bitar och ät till du storknar!

Hallonpannacottapaj.

I helgen som var så hade ju Sara sitt avskedskalas och då kände jag mig bakglad och ville göra något gott. Jag såg framför mig den dära citron cheesecaken med färska jordgubbar på. Tyvär blev det inte så då jag upptäckte att jordgubbarna hunnit mögla. Det var bara att improvisera och hips vips blev det en hallonpannacottapaj som blev mycket god kan jag säga. Krämig och syrlig, alla kommer att älska den säger jag bara. Kom ihåg bara att den behöver 3 timmar i ett kylskåp för att stelna innan man serverar den.
Pajdeg
12 st digestivekex
75 g smör
Fyllningen
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl socker
250 g hallon eller jordgubbar
200 g philadelfiaost
1. Kör kex och smör i matberedare (eller så kan du mosa kexen i en plastpåse med en kavel, blanda ihop det smälta smöret med kexblandningen i en skål bara). Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs.
2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
3. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.
4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
5. Mixa hallonen med mixer-stav eller i matberedare till en puré. Rör ner cream cheese och purén i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i pajformen.
6. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat. Servera med färska bär.
När Sara hade sitt avskedskalas  kände jag mig bakglad och ville göra något gott. Jag såg framför mig den dära citron cheesecaken med färska jordgubbar på. Tyvär blev det inte så då jag upptäckte att jordgubbarna hunnit mögla. Det var bara att improvisera och hips vips blev det en hallonpannacottapaj som blev mycket god kan jag säga. Krämig och syrlig, alla kommer att älska den säger jag bara.


Pajdeg
12 st digestivekex
75 g smör

Fyllningen
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl socker
250 g hallon eller jordgubbar
200 g philadelfiaost

1. Kör kex och smör i matberedare (eller så kan du mosa kexen i en plastpåse med en kavel, blanda ihop det smälta smöret med kexblandningen i en skål bara). Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs. 2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. 3. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.

4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något. 5. Mixa hallonen med mixer-stav eller i matberedare till en puré. Rör ner cream cheese och purén i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i pajformen.


Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat. Servera med färska bär.

Brittatårta.

Förra veckan så bakade jag en Brittatårta. Detta var alltså min första marängtårta som jag bakade. Jag gjorde två plåtar ifall att en skulle bli dålig och tur att jag gjorde det för första försöket blev helt misslyckat och slutade bränd. Maräng är väldigt känsligt och det är lätt hänt att man bränner den. Men anda plåten blev riktigt bra, tårtan var riktigt smarrig och det tyckte fikagästerna också. En väldigt somrig och god tårta!
Det här behöver du till botten :
100 gram smör (rumsvarmt)
1 ½ dl strösocker
5 äggulor
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Det här behöver du till marängen  :
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker
GÖR SÅHÄR :
Vispa smör + strösocker poröst, tillsätt en äggula i taget. Tillsätt mjölken under omrörning. Rör sen ner vetemjöl + bakpulver, blandat! Bred ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Det här var alltså min första marängtårta som jag bakade. Jag gjorde två plåtar ifall att en skulle bli dålig och tur att jag gjorde det för första försöket blev helt misslyckat och slutade bränd. Maräng är väldigt känsligt och det är lätt hänt att man bränner den. Men anda plåten blev riktigt bra, tårtan var riktigt smarrig och det tyckte fikagästerna också. En väldigt somrig och god tårta!





Botten
100 gram smör (rumsvarmt)
1 ½ dl strösocker
5 äggulor
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Marängen
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker

Vispa smör + strösocker poröst, tillsätt en äggula i taget. Tillsätt mjölken under omrörning. Rör sen ner vetemjöl + bakpulver, blandat! Bred ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret, vispa till hårt skum och tillsätt resten av sockret, vispa en stund till. Bred ut uppe på botten-smeten på plåten och grädda ca 40min 150 grader i nedre delen av ugnen. Låt svalna. Skär tårtan mitt itu, bred ena halvan med hallon (300 gram) + vispad grädde (ca 3 dl). Lägg på andra halvan av tårtan och servera!!

Saftiga cupcakes med citronfrosting.

Muffins
2 stora Ägg
2 dl Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
2 tsk Bakpulver
4 dl Vetemjöl
½ dl Filmjölk
100g smält Smör
Dessa var så himmelskt goda, frasiga och saftiga. Jag är inte en sån som gillar muffins utan nånting i men dom här var riktigt grymma. Ni måste absolut testa muffinsreceptet. Testade och gjorde en enkel citronfrosting och den var också riktigt smarrig, krämig och syrlig. Inte alls svår att göra heller!
Gör så här
1. Vispa äggen fluffiga tillsammans med sockret.
2. Blanda ned bakpulveret samt mjölet.
3. Tillsätt filen, det smälta smöret, vaniljsockret och rör smeten slät.
4. Fördela smeten i muffinsformar, ev. nedsatta i muffinsplåt.
5. Grädda i mitten av ugnen i 200°c, ca 20 min.
Citronfrosting
150 g Philadelfiaost
50 Smör
Citron
Citronskal
Florsocker
1. Vispa smöret så att klumparna försvinner, vispa sen ner philadelfian.
2. Riv citronskal i smeten och pressa ut så mkt citronsaft du vill ha i.
3. Sikta ner florsocker och vispa, vispa, vispa. Sätt i så mkt florsocker du vill ha för
önskad tjocklek. 4. Bara spritsa på muffinsen!
Du kan även låta frostingen stå ett tag i kylskåp så hårdnar den lite.
Dessa var så himmelskt goda, frasiga och saftiga. Jag är inte en sån som gillar muffins utan nånting i men dom här var riktigt grymma. Ni måste absolut testa muffinsreceptet. Testade och gjorde en enkel citronfrosting och den var också riktigt smarrig, krämig och syrlig. Inte alls svår att göra heller!




Muffins
2 stora Ägg
2 dl Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
2 tsk Bakpulver
4 dl Vetemjöl
½ dl Filmjölk
100g smält Smör

1. Vispa äggen fluffiga tillsammans med sockret. 2. Blanda ned bakpulveret samt mjölet. 3. Tillsätt filen, det smälta smöret, vaniljsockret och rör smeten slät. 4. Fördela smeten i muffinsformar, ev. nedsatta i muffinsplåt. 5. Grädda i mitten av ugnen i 200°c, ca 20 min.

Citronfrosting
150 g Philadelfiaost
50 Smör
Citron
Citronskal
Florsocker

1. Vispa smöret så att klumparna försvinner, vispa sen ner philadelfian.2. Riv citronskal i smeten och pressa ut så mkt citronsaft du vill ha i. 3. Sikta ner florsocker och vispa, vispa, vispa. Sätt i så mkt florsocker du vill ha för önskad tjocklek. 4. Bara spritsa på muffinsen!

Du kan även låta frostingen stå ett tag i kylskåp så hårdnar den lite.

Ser bloggen konstig ut?

Från min dator ser bloggen bra ut, men från en kompis dator och mobilen ser det konstigt ut. Ligger inläggen snett till höger? Så krångligt att fixa eftersom det ser bra ut från min dator. 

Hur ser den ut för er?

Enkel och stark köttwok med grönsaker.

Till hockeyn så hade jag inget upptinat och det fanns inga rester i kylen så jag tog fram en älgköttbit. Lät den tina lite smått, skavade den och skar sen i bitar. Blandade ihop det i en snabb och stark marinad och stekte ihop det med wokgrönsaker. Mycket gott och starkt, precis som jag gillar det.



3-4 port
250g valfri köttbit
1 påse wok grönsaker original
0,5 dl soya
0,5 dl chilisås
paprika pulver
salt och peppar
1. Skär bitarna och släng ner det i en plastpåse. Häll i soya, chilisås och skaka om ordentligt. 2. Stek köttet, salta, peppra och sen häller i grönsakerna. Krydda med paprika och sen är det klart!
3-4 port

250g valfri köttbit
1 påse wok grönsaker original
0,5 dl soya
0,5 dl chilisås
paprika pulver
salt och peppar

1. Skär bitarna och släng ner det i en plastpåse. Häll i soya, chilisås och skaka om ordentligt. 2. Stek köttet, salta, peppra och sen häller i grönsakerna. Krydda med paprika och sen är det klart!

Ännu en kyckliggryta.

Den är lite små lik två andra grytor jag har gjort, men det är inte samma. Har tagit ingredienser från båda och slagit ihop, mkt gotta säger jag bara! Gör ni efter receptet så lovar jag att ni kommer att få massa gryta över, vi har massa matlådor som man nu bara kan slänga in i micron. Mums! 



4 st kycklingfileer
4 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 burk creme fraiche (liten burk)
1 paprika
0,5 lök
1 påse wok thai mix
1 pkt bacon
Citronpeppar
Chilicurry krydda
Salt
1. Skär kycklingen i små bitar och stek den tillsamma med det klippta baconet, salt, peppar och curry. Sen slänger du över allt i en kastrull (eller steker det direkt i en kastrull som jag gjorde) och häller i grädde och vattnet. Låt koka upp och sen i med creme fraichen! 2. Sen i med alla grönsaker bara och låt det puttra upp. 3. Sen kryddar du som fan, haha. Jag menar det, fick krydda som ett tok för att få rätt smak. Chilicurry gillar jag, det blir lite extra sting på maten. Avsluta med en topp redning och sen är det klart!
4 st kycklingfileer
4 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 burk creme fraiche (liten burk)
1 paprika
0,5 lök
1 påse wok thai mix
1 pkt bacon
Citronpeppar
Chilicurry krydda
Salt

1. Skär kycklingen i små bitar och stek den tillsamma med det klippta baconet, salt, peppar och curry. Sen slänger du över allt i en kastrull (eller steker det direkt i en kastrull som jag gjorde) och häller i grädde och vattnet. Låt koka upp och sen i med creme fraichen! 2. Sen i med alla grönsaker bara och låt det puttra upp. 3. Sen kryddar du som fan, haha. Jag menar det, fick krydda som ett tok för att få rätt smak. Chilicurry gillar jag, det blir lite extra sting på maten. Avsluta med en topp redning och sen är det klart!

Silviakaka.



Det här behöver du :
6 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
3 dl kallt vatten
Glasyr :
175 g smält smör el. margarin
6-7 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
Gör såhär
Vispa ägg och sockert poröst. Tillsätt vetemjölet utblandat med bakpulvret. Rör sist ner vattnet. Smöra plåten och sätt den i ugnen. Bred ut smeten i långpanna och grädda ca 25-30 min, 175 grader. Jag användet en stor ugnsplåt med måtten 40*32 med lite högre kanter. Ta ut kakan och låt den svalna. Smält smöret till glasyren. Ta kastrullen från plattan och rör ner florsocker, vaniljsocker och äggulorna. Bred ett jämnt lager över kakan och strössla rikligt med kokosflingor. Skär upp i rutor och förvara kakan svalt, gärna i frysen.
När jag gick på högstadiet så var jag tokig i denna söta och sliskiga kaka. Då hette den Emmakaka och nu är den mer känd som Silviakaka. Har världens godaste recept på denna kaka som är helt underbart gott! Måste testas. Och vem ni är bjuder denna kaka till kommer att gilla den. Den är bara lite farlig för det är svårt att hålla sig ifrån en bit eller snarare tio. Godast är den när den fått ligga i kylen eller frysen och stelna litegrann.







6 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
3 dl kallt vatten
Glasyr
175 g smält smör el. margarin
6-7 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
Vispa ägg och sockert poröst. Tillsätt vetemjölet utblandat med bakpulvret. Rör sist ner vattnet. Smöra plåten och sätt den i ugnen. Bred ut smeten i långpanna och grädda ca 25-30 min, 175 grader. Jag användet en stor ugnsplåt med måtten 40*32 med lite högre kanter. Ta ut kakan och låt den svalna. Smält smöret till glasyren. Ta kastrullen från plattan och rör ner florsocker, vaniljsocker och äggulorna. Bred ett jämnt lager över kakan och strössla rikligt med kokosflingor. Skär upp i rutor och förvara kakan svalt, gärna i frysen.

Hemmagjorda hamburgare.

Vi köpte en stor förpackning med köttfärs och fundrade vad vi skulle gör av allting. Tacos, köttfärsås och sen vad? Då bestämde jag mig för att göra egna hamburgare. Det här receptet har vi hunnit göra två gånger den senaste veckan. Inga svårigheter och bara 5 ingredienser. Jag gillade de här enkla hamburgarna starkt. Peter sa faktiskt att han aldrig mer ville ät köpes hamburgare. Vilken tur då! För jag gillar inte heller dom :-) Det blev även över förra veckan så vi tog med då vi for till Skatan och grillade. Ännu godare!





6-7 st hamburgare
500 g köttfärs
1,5 frp bacon
Santa Marias BBQ & grill mesquite
peppar
salt
1. Börja med att sätta kötffärsen i en bunke, ev trycka ut den lite med träslev. 2. Sen klipper du sönder baconet i små bitar och häller över. Salta och krydda köttfärsen lagomt och sen knådar du ihop hela köttfärsen. 3. Ta en klump köttfärs, rulla den till den boll och tryck den platt på en skärbäda (man kan även använda en stekspade). Platta ut den lite extra för den krymper ihop lite när man steker den, så tryck hellre ut den för mycket än för lite. 4. Stek burgaren, lägg på en skiva cheddarost och klart för servingen!
6-7 st hamburgare

500 g köttfärs
1,5 frp bacon
Santa Marias BBQ & grill mesquite
peppar
salt

1. Börja med att sätta kötffärsen i en bunke, ev trycka ut den lite med träslev. 2. Sen klipper du sönder baconet i små bitar och häller över. Salta och krydda köttfärsen lagomt och sen knådar du ihop hela köttfärsen. 3. Ta en klump köttfärs, rulla den till den boll och tryck den platt på en skärbäda (man kan även använda en stekspade). Platta ut den lite extra för den krymper ihop lite när man steker den, så tryck hellre ut den för mycket än för lite. 4. Stek burgaren, lägg på en skiva cheddarost och klart för servingen!


En vanlig jäkla korvstroganoff.





4 portioner
Typ 1/2 korv
3 dl grädde
3 msk tomatpure
En halv lök
2 msk samba oelek
Börja med att steka löken och tomatpuren tillsammans. Sen tillsätter du korven och låter den få lite färg. Tillsätt grädden, samba oeleken och låt det koka ihop. Sen är det klart på nolltid!
4 portioner

Typ 1/2 korv
3 dl grädde
3 msk tomatpure
En halv lök
2 msk samba oelek

Börja med att steka löken och tomatpuren tillsammans. Sen tillsätter du korven och låter den få lite färg. Tillsätt grädden, samba oeleken och låt det koka ihop. Sen är det klart på nolltid!

En till laxgryta.





4-5 port
3-5 st laxfileer
2 dl creme fraiche
2-3 dl grädde
1-2 dl vatten
1-2 msk hummerfond
2 tsk tomatpure
några droppar citron
salt
1. Blanda ihop grädde, creme fraiche, vatten och låt det koka upp lite lätt. 2. Skär laxbitarna i munsbitar och lägg ner i grytan. Tillsist så lägger du ner alla övriga ingredienser och låter det puttra på i 15-20 min. Inte svårare än så!
4-5 port

3-5 st laxfileer
2 dl creme fraiche
2-3 dl grädde
1-2 dl vatten
1-2 msk hummerfond
2 tsk tomatpure
några droppar citron
salt

1. Blanda ihop grädde, creme fraiche, vatten och låt det koka upp lite lätt. 2. Skär laxbitarna i munsbitar och lägg ner i grytan. Tillsist så lägger du ner alla övriga ingredienser och låter det puttra på i 15-20 min. Inte svårare än så!

Smarrig tacogratäng.

Gjorde tacogratängen lite annorlunda. En mycket god gratäng blev det! Är inte så mycket för pajskal. Men denna blev god :-) Hade också velat ha majs i köttfärssmeten, men Peter är inte så mkt för det så det ick vara för denna gång. Det är creme fraiche i gratängen men jag hade även en stor klick på sidan om, älskar creme fraiche till tacos, krämigt och gott!





400-500 g köttfärs
2 st röd paprika
1 mellanstor gul lök
1 burk taco sås (medium)
1 frp körsbärstomater
200 g philadelfiaost
200 g creme fraiche
1 påse taco ost
1. Stek köttfärsen med löken och en paprika, salta och peppra lite.. Blanda i tacokryddan och 1 dl vatten. Häll även i tacosåsen i köttfärsen (ev majs också). 2. Häll över köttfärsen i en form, blanda färskosten och creme fraichen och häll över köttfärsen. 3. Lägg sen paprika ringar, tomat halvor och avsluta med den rivna osten. 4. Släng in i ugnen i 15-20 min i 225 grader.
400-500 g köttfärs
2 st röd paprika
1 mellanstor gul lök
1 burk taco sås (medium)
1 frp körsbärstomater
200 g philadelfiaost
200 g creme fraiche
1 påse taco ost

1. Stek köttfärsen med löken och en paprika, salta och peppra lite.. Blanda i tacokryddan och 1 dl vatten. Häll även i tacosåsen i köttfärsen (ev majs också). 2. Häll över köttfärsen i en form, blanda färskosten och creme fraichen och häll över köttfärsen. 3. Lägg sen paprika ringar, tomat halvor och avsluta med den rivna osten. 4. Släng in i ugnen i 15-20 min i 225 grader.

Rotsakslåda.



3-4 port

4 potatisar
4 morötter
3 röda lökar
1 mellanstor bit kålrot


1. Skala och skär rotsakerna i valfria bitar. Lägg alltsammans i en form och sen häller du matolja, salt och pepper. Rör om och in i ugnen på 200 grader i 20-25 min.

Helstekt fläskfile med hemmagjord marinad.

Helstekt fläskfile som först fick vila i en hemmagjord marinad, den blev supergod och hur enkel som helst! En mycket bra som jag ska göra hädanefter, med ingredienser som nästan alla har hemma. Passade väldigt bra till fläskfile! Till det blev det en rotsakslåda och en smarrig pepparsås.





2-3 port

Marinad

Matolja
Soja
Sweet chili sås
2-3 vitlöksklyftor
Grillkrydda
Peppar
Salt

Jag använda inge exakta mått (förutom vitlöken) utan blandade bara på hand. Men jag tror inte det spelar någon roll hur man blandar, det blir nog bra ändå. Låt köttet vila i marinaden i 1-2 timmar innan stekning.

1. Stek köttet på hög värme litesnabbt så att den bara får färg. Ta fram lite folie och sätt i en ugnsform, lägg ner filen, krydda på mer och rulla in den i folien. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20 min. Skär upp och servera!

Kotletter i ugn med sambaröra.

Mamma bjöd mig en gång på riktigt goda kotletter som hade legat i ugnen, köttet bara rasade isär när man skar i det. Ni alla som ätit kotletter vet att köttet kan vara lite segt och torrt (det tycker jag iaf). Så jag härmade henns recept litegrann och gjorde om det, ville ha det lite starkare och med lite vitlök. Ett riktigt superenkelt recept, tar tyvär lite tid i ugnen men riktigt gott.





2-3 port.

5 kotletter
4 dl grädde
1 liten burk creme fraiche
0,5 dl soya
1-1,5 tsk samba oelek
2-3 vitlöksklyftor


1. Sätt ugnen på 175 grader och lägg kotletterna i en ugnsform. 2. Sen blandar du alla övriga ingredienser i en skål och häller röran över kotletterna. Sen ska det puttra i mitten av ugnen i 1,5 timma. Servera med ris!

Festgryta.

Det här receptet har jag fått av min mamma som har fått det av nån annan och så vidare. Det är supergott! En riktigt krämig och god gryta med en blandning av paprika och curry. Servera med ris och en blandsallad, verkligen så gott. Med grädde och färskost i. Hittar ni ett av mina recept som inte innehåller grädde så är det något fel, haha. Har upptäckt att jag nästan aldrig lagar mat utan grädde i. Har ni också någon viktig ingrediens som alltid måste vara i?



1 fläskfile (ca 600 g)
100 g färskost (med eller utan smak, men helst någon med paprika).
1 msk smör
1 msk mjöl
3 dl grädde
1 skivad banan (men jag brukar skippa den)
3 tsk paprika krydda
3 tsk curry krydda
1 paprika
1 krm vitpeppar
Salt


1. Stek file, salta och peppra ihop. Slå över i någon annan skål tillsvidare & spara stekspadet. 2. Bryn smör, paprika och curry kryddorna. Häll i mjölet, rör om och häll i stekspadet. 3. Sen häller du i grädde och färskosten, låt det smälta ihop och häll sen i fläskfilen och banan. 4. Låt allt puttra ihop och garanterat salta och krydda på (jag fick krydda på massor och variera mellan curry och paprika för att få den rätta smaken). Avsluta med att skära paprika ringar och lägga i grytan, klart!

Laxgryta med dill (Lchf).



4 port

1 förp med färdiga laxbitar.
3 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
5 msk hummerfond
färsk dill
vitlök
salt & peppar

1. Skär laxen i bitar, ca 2x2cm. 2. Blanda grädde, creme fraiche, vatten och hummerfond. 3. Låt det koka upp och lägg sen ner laxbitarna och dillen. Låt det sjuda 5-7 min. 4. Sist men inte minst saltar, pepprar och tillsätter du vitlöken.

Min enkla lasagne.





4-5 port.
500 g köttfärs
9 lasagne plattor
1 paket krossade tomater med basilika
2 dl grädde ungefär (kommer inte riktigt ihåg, kanske mer).
2-4 vitlöksklyftor (beroende på storleken)
riven ost
Vit sås
2 msk smör
3-4 msk mjöl (för att få den lite tjockare)
5 dl mjölk.
1. Börja med såsen. Smält smöret och blanda i mjölet, rör om så att det blir klumpfritt.
Tillsätt till sist mjölken, låt det koka upp, rör om, låt det tjockna. Salta och peppra
litegrann och sist ställer du den på sidan. 2. Gör en köttfärsås av ingredienserna ovan,
ordningen på inredienserna spelar ingen stor roll. Obs. Glöm inte att salta och peppra! 3.
Lägg ut lasagne plattorna i en ganska hög form för att det ska rymmas, det ska rymmas 3
plattor på varje lager. 4. Häll ut lite bechamel (vit sås) ca hälften, i formen. Sen lägger
du ut 3 plattor, köttfärås, 3 plattor till, köttfärsås, 3 plattor till, lite köttfärsås.
Sen häller du resten av såsen på köttfärsåsen försiktigt och avslutar med den rivvna osten.
In i ugnen ca 20 min på 200 grader, klart!
4-5 port.

500 g köttfärs
9 lasagne plattor
1 paket krossade tomater med basilika
2 dl grädde ungefär (kommer inte riktigt ihåg, kanske mer).
2-4 vitlöksklyftor (beroende på storleken)
riven ost

Bechamel sås

2 msk smör
3-4 msk mjöl (för att få den lite tjockare)
5 dl mjölk.

1. Börja med såsen. Smält smöret och blanda i mjölet, rör om så att det blir klumpfritt. Tillsätt till sist mjölken, låt det koka upp, rör om, låt det tjockna. Salta och peppra litegrann och sist ställer du den på sidan. 2. Gör en köttfärsås av ingredienserna ovan, ordningen på inredienserna spelar ingen stor roll. Obs. Glöm inte att salta och peppra! 3. Lägg ut lasagne plattorna i en ganska hög form för att det ska rymmas, det ska rymmas 3  plattor på varje lager. 4. Häll ut lite bechamel (vit sås) ca hälften, i formen. Sen lägger du ut 3 plattor, köttfärås, 3 plattor till, köttfärsås, 3 plattor till, lite köttfärsås. Sen häller du resten av såsen på köttfärsåsen försiktigt och avslutar med den rivvna osten. In i ugnen ca 20 min på 200 grader, klart!

Currysmakande kycklinggryta.



4-5 port.
4 kycklingfileer
1 pkt bacon
1 röd paprika
1 gul lök
0,5 burk creme fraiche
3 dl matlagningsgrädde
1 dl vispgrädde
Salt, peppar och curry förstås.
1. Stek kycklingen, salta och peppra och sist krydda med curry. Häll över kycklingen sen
i en gryta. 2. Stek baconet först så att det blir lite halvknaprigt. Sen lägger du i
löken och paprikan, låter den fräsa och bli lite mjuk. Sen häller du det också i grytan.
3. Sen blandar man i dom övriga ingredienserna och kryddar (det kan behövas ganska mycket
för att få bra smak). 4. Sist men inte minst gör du en redning för att få den lite tjockare
så den inte blir sådär vattnig.
4-5 port.

3 kycklingfileer
1 pkt bacon
1 röd paprika
1 gul lök
0,5 burk creme fraiche
3 dl matlagningsgrädde
1 dl vispgrädde
Salt, peppar och curry förstås.

1. Stek kycklingen, salta och peppra och sist krydda med curry. Häll över kycklingen sen i en gryta. 2. Stek baconet först så att det blir lite halvknaprigt. Sen lägger du i löken och paprikan, låter den fräsa och bli lite mjuk. Sen häller du det också i grytan. 3. Sen blandar man i dom övriga ingredienserna och kryddar (det kan behövas ganska mycket för att få bra smak). 4. Sist men inte minst gör du en redning för att få den lite tjockare
så den inte blir sådär vattnig.

Kycklingpasta på mammas vis.

Det här receptet har min mamma kokat ihop. Så den goda, salta och syrliga pastan ska jag dela med mig av.



4-5 portioner
900 g kyckling
6 dl mellangrädde
2 tomater
1 paprika
1 lök
3 vilöksklyftor
1 citron
1. Skär kycklingen i bitar, stek och salta & peppra. Hacka löken finhacka vitlöken, sätt det i samma stekpanna som kycklingen och fräs alltihopa tillsammans.
2. Häll i alla mellangrädde och låt dett puttra upp. Är den inte tillräckligt tjock så kan du göra en redning (lite vatten + mjöl), häll i och rör om ordentligt.
3. Tryck ut saften från en citron och rör om i grytan. Sen häller du i tomaterna och paprikan som du har hackat i bitar, låt dom bara bli varma och ev. krydda på lite mer med salt. Servera på kokt tagliatelle.
4-5 portioner

900 g kyckling
6 dl mellangrädde
2 tomater
1 paprika
1 lök
3 vilöksklyftor
1 citron

1. Skär kycklingen i bitar, stek och salta & peppra. Hacka löken finhacka vitlöken, sätt det i samma stekpanna som kycklingen och fräs alltihopa tillsammans. 2. Häll i alla mellangrädde och låt dett puttra upp. Är den inte tillräckligt tjock så kan du göra en redning (lite vatten + mjöl), häll i och rör om ordentligt. 3. Tryck ut saften från en citron och rör om i grytan. Sen häller du i tomaterna och paprikan som du har hackat i bitar, låt dom bara bli varma och ev. krydda på lite mer med salt. Servera på kokt tagliatelle.

Härlig potatissallad.



4 port
1 kg potatis
500 g creme fraiche
1 klick majonnäs
1 liten rödlök
1 purjolök
salt och peppar
1. Skala potatisen och koka den i ca 15 min (potatisen ska inte vara helt färdig för då
blir den bara mosig). Låt potatisen ligga och bli kall i rinnande vatten.
2. Skär potatisen i munsbitar och lägg dom i en skål. Hacka purjolöken och den röda
löken. Blanda lökblandningen och creme fraichen i potatisen. Rör om ordentligt och sist
men inte minst så saltar du och pepprar efter egen smak. Man kan även tillsätta lite dill
om man vill ha mer smak.
4 port

500 g potatis
250 g creme fraiche
1 klick majonnäs
1 liten rödlök
1 purjolök
salt och peppar

1. Skala potatisen och koka den i ca 15 min (potatisen ska inte vara helt färdig för då blir den bara mosig). Låt potatisen ligga och bli kall i rinnande vatten.2. Skär potatisen i munsbitar och lägg dom i en skål. Hacka purjolöken och den röda löken. Blanda lökblandningen och creme fraichen i potatisen. Rör om ordentligt och sist
men inte minst så saltar du och pepprar efter egen smak. Man kan även tillsätta lite dill om man vill ha mer smak.

Potatis & purjolökssoppa.


Potatis- och purjolökssoppa
1 stor purjolök
5 potatisar
5 dl vatten
1 köttbuljongstärning
4 dl mjölk
1 dl crème fraiche
Salt
Svartpeppar
Skiva potatisen och strimla purjolöken. Stek purjolöken mjuk i smör i en gryta. Lägg i
potatisen, stek några minuter till och häll sedan på vatten och buljong. Koka i 15-20
minuter tills potatisen är mjuk.
Mixa soppan slät med en stavmixer direkt i grytan. Häll på mjölk och crème och låt soppan
koka upp. Smaka av med salt (det går åt ganska mycket).
Eat and enjoy!
Potatis- och purjolökssoppa

1 stor purjolök
5 potatisar
5 dl vatten
1 köttbuljongstärning
4 dl mjölk
1 dl crème fraiche
Salt
Svartpeppar

Skiva potatisen och strimla purjolöken. Stek purjolöken mjuk i smör i en gryta. Lägg i potatisen, stek några minuter till och häll sedan på vatten och buljong. Koka i 15-20 minuter tills potatisen är mjuk. Mixa soppan slät med en stavmixer direkt i grytan. Häll på mjölk och crème och låt soppan koka upp. Smaka av med salt (det går åt ganska mycket).

Smörstekt öring.





2-4 port beroend på fiskens storlek
1 st valfri fisk (jag valde öring)
Äkta smör
Dill
Salt & peppar
Skär upp magen på fisken. Salta och peppra så mycket det bara går på insidan, det är
omöjligt nästan att få fisken tillräckligt saltad. Tryck in stora smörklickar och sen
trycker du in dill. Vänd på fisken och gör hål på sidorna (se bild). Tryck in smörklickar
på båda sidorna och sen in i ugnen. 200 grader och 25-35 min i ugnen (kan variera i olika
ugnar). Serveras till potatis, dillsås och en hårdmacka.
Dillsås
1 burk Creme fraiche
Ett dillknippe
En klick majonnäs
Salt och peppar
Blanda försiktigt alltihop tillsammans efter egen smak.
1 st valfri fisk (jag valde öring)
Äkta smör
Dill
Salt & peppar

Skär upp magen på fisken. Salta och peppra så mycket det bara går på insidan, det är omöjligt nästan att få fisken tillräckligt saltad. Tryck in stora smörklickar och sen trycker du in dill. Vänd på fisken och gör hål på sidorna (se bild). Tryck in smörklickar på båda sidorna och sen in i ugnen. 200 grader och 25-35 min i ugnen (kan variera i olika ugnar). Serveras till potatis, dillsås och en hårdmacka.

Dillsås

1 burk Creme fraiche
Ett dillknippe
En klick majonnäs
Salt och peppar

Blanda försiktigt alltihop tillsammans efter egen smak.

Krämig kyckling i ugn (Lchf)

På detta recept hade jag inga exakta mått, men det behövs inte. Blanda på efter smak!


Bryn valfria kycklingdelar, jag valde kycklingfile. Tärna under tiden bacon och blanda
ihop creme fraiche, grädde och pressad vitlök i en skål. Stek kycklingen i en stekpanna
så att den får fin färg. Lägg kycklingdelarna i en ugnssäker form, salta och peppra. Fräs
sedan bacontärningarna, och när det fått en gyllenbrun färg så tillsätter du vitlöksgrädden
och låter alltsammans puttra en stund till krämig konsistens. Dela under tiden
körsbärstomater på mitten och skiva rödlök i tunna skivor. Häll baconsåsen över kycklingen
och strö över tomat och rödlök på toppen. In i ugn på 200grader tills det fått en fin färg
och kycklingen är genomstekt, ca 25-30 min. Ät till en god och fräsch sallad, ris eller kok
ta grönsaker och njuuuuuuuut :-)
Bryn valfria kycklingdelar, jag valde kycklingfile. Tärna under tiden bacon och blanda ihop creme fraiche, grädde och pressad vitlök i en skål. Stek kycklingen i en stekpanna så att den får fin färg. Lägg kycklingdelarna i en ugnssäker form, salta och peppra. Fräs sedan bacontärningarna, och när det fått en gyllenbrun färg så tillsätter du vitlöksgrädden och låter alltsammans puttra en stund till krämig konsistens. Dela under tiden körsbärstomater på mitten och skiva rödlök i tunna skivor. Häll baconsåsen över kycklingen och strö över tomat och rödlök på toppen. In i ugn på 200grader tills det fått en fin färg och kycklingen är genomstekt, ca 25-30 min. Ät till en god och fräsch sallad, ris eller kokta grönsaker och njuuuuuuuut :-)

 


Ceasarsallad.



Morot- och purjolökssoppa
4 port
4 st  stora morötter
1 purjolök
2 tärn grönsbuljong + 1 l vatten
0,5-1 dl mager matlagningsgrädde
salt & peppar
Skölj och rensa purjolöken. Skiva den, men spar en liten bit för att strimla till
garnering. Skala och skiva morötterna. Lägg grönsakerna i en kastrull och häll på
buljongen. Koka dem mjuka, det tar 15-20 minuter
Tillsätt laga lätt och kör soppan slät i mixer, matberedare eller använd stavmixer.
Koka upp, smaka av med salt och peppar. Servera 2 skivor bröd med lättmargarin per person.
 
Grillad kyckling
Sallad
Rödlök
Soltorkade tomater
Fetaost
Cashewnötter
Brödkrutonger
Ceasardressing
Avsluta med riven formaggio

Morot och purjolökssoppa.



Morot- och purjolökssoppa
4 port
4 st  stora morötter
1 purjolök
2 tärn grönsbuljong + 1 l vatten
0,5-1 dl mager matlagningsgrädde
salt & peppar
Skölj och rensa purjolöken. Skiva den, men spar en liten bit för att strimla till
garnering. Skala och skiva morötterna. Lägg grönsakerna i en kastrull och häll på
buljongen. Koka dem mjuka, det tar 15-20 minuter
Tillsätt laga lätt och kör soppan slät i mixer, matberedare eller använd stavmixer.
Koka upp, smaka av med salt och peppar. Servera 2 skivor bröd med lättmargarin per person.
Morot- och purjolökssoppa/4 port

4 st  stora morötter
1 purjolök
2 tärn grönsbuljong + 1 l vatten
0,5-1 dl mager matlagningsgrädde
salt & peppar

1. Skölj och rensa purjolöken. Skiva den, men spar en liten bit för att strimla tillgarnering. Skala och skiva morötterna. Lägg grönsakerna i en kastrull och häll på buljongen. Koka dem mjuka, det tar 15-20 minuter. 2. Tillsätt laga lätt och kör soppan slät i mixer, matberedare eller använd stavmixer.Koka upp, smaka av med salt och peppar. Servera 2 skivor bröd med lättmargarin per person.

Välkommen hit!

Det här är då min matblogg!

Här kommer alla recept som jag gör att hamna! Tyckte det var lika bra att göra en matblogg så att allting får hamna här. Men vissa favorit recept kommer även att hamna i min vanliga blogg. Några har funderat om jag har slutat att lägga upp recept, men det har jag inte. Har bara pausat nu under min "bloggpaus" eller vad man ska kalla det. Men massa nya recept kommer att komma! Har några på lager.

Ska göra klart sidan så fort jag bara kan och lägga in alla recept från min andra blogg.