Nya vinterskor.

Min bästa vän Malin som bor i Umeå är hemma i byn till jul. Så hon kom till mig idag och ingen är lyckligare än jag! Vi har surrat, skrattat, gått på stan, fikat, shoppat lite, surrat ännu mera, skrattat, kollat film, ätit sushi och nu sitter vi med varsitt vinglas och bara myser :-) Lite shopping var längesen jag visade. Men jag har shoppingstopp! Förutom vinterskor, det är ju något som man behöver här uppe i norr. Måste först hitta skokrämen innan jag kan använda dom, så att dom klarar av vintrarna ;)


Glömde bort shoppingstoppet, och kom på det efter att jag köpte denna basic tröja :p

Italiensk tapas!

Sen Italien har jag inte kunnat äta så mycket italiensk, just för att jag verkligen föråt mig på vissa grejer. Men igår kom det ett riktigt begärlig sug som bara sa att jag var tvungen att äta italiensk! Och så fick det bli. Fast även en liten bit brie från frankrike och torkat renkött från norr fick slinka med på på tallriken ;)

I Sicilien köpte jag den godaste olivoljan som jag smakat, den har jag snålat med hitills, men inte igår ;)


Jag kan lova att det var helt fantatiskt gott, mmh. Det här får bli min lunch idag också ;)

Ge bort hjälp till utsatta familjer på flykt.

Hur ofta är det inte svårt att veta vad man ska köpa i julklapp till någon som redan har allt, eller vill ge något annorlunda som man inte brukar. En helt fantastisk julklapp som jag lovar att dina nära & kära kommer att bli glada över, som även går till en bra sak, att värna om familjer på flykt i utsatta länder!



"Just nu pågår fler akuta flyktingkriser samtidigt i världen. Varje minut tvingas 8 människor att fly sina hem undan krig och förföljelse. Ingen väljer att bli flykting.

Våldet i Sudan har tvingat mer än 200 000 människor att söka säkerhet i Sydsudan, i Mali är mer än 450 000 på flykt undan våld och matbrist. FN:s flyktingorgan UNHCR ger flyktingarna skydd och förnödenheter."


Varför inte ge bort en julklapp till människor på flykt?
UNHCR har nu en gåvoshop där du kan ge bort hjälp i julklapp. Det är helt fantastiskt! Varför ge bort något som personen inte ens behöver, när man kan ge bort en julklapp till någon som verkligen behöver den? Kika gärna in här på gåvoshopen. Varje liten gåva kan rädda liv, kom ihåg det!

 


Instaweek.

(klicka på bilderna för att göra de större)





1. Personalfest där vi körde julklappsleken och fick min fina köksmaskin. 2. Haft gamla Mysteriet på Greveholm maraton. 3. Bakat fula lussebullar. 4. Jobbat massa julbord. 5. Tagit hissbild efter jobbet. 6. Mysiga Gästgivaren. 7. Hissbild igen. 8. Ena dessertbordet på julbordet. 9. Lite julstämning hemma hos mig.

Vilka är här och kikar in?

Jag är väldigt nyfiken om vilka som brukar kika in här!

Är du tjej, eller kille möjligtvis? Kock? Kanske från Piteå? Norrlänning eller kanske du bor längre söderut?
 
 
Hade varit jättekul med ett namn, ålder och vart du som läser är ifrån. Jag utlovar en fin tävling om jag får 20 kommentarer! Eller 15 iallafall :) Så berätta för mig vilka ni är!

Ett litet livstecken.


Är otroligt trött idag. Haft väldigt mycket avbruten sömn under veckan. Jag är så avis på alla som bara kan lägga sig ner och somna nästan direkt. För mig tar det minst en timme att somna från då jag lagt mig i sängen. Sover väldigt oroligt. Trots rätt antal timmar. Äh, här finns ingen tid för trötthet. Idag blir det julbords jobb!

Men imorgon är det helg! Då blir det matlagning alá Norrmejerier. Mer om det sen!

Min bästa kladdiga och sega kladdkaka.

Jag har inte lagt ut mitt favorit recept på kladdkaka, just för att jag tycker det är så svårt att fota en kladdkaka. Så fort man får upp den på tallriken så ser det bara ut som en kladdig hög. Iallafall, kladdkaka är ju en hit bland de flesta. Och här är mitt favoritrecept!

 

2 ägg
2,5 dl socker
4 msk kakao

2 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjöl
0,5 tsk salt

1. Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull. Vispa ägg till det blir vitt och poröst. Blanda samman med resten av ingredienserna, men blanda försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr.
2. Häll ner smeten i en smörad form grädda i 15-20 min beroende hur kladdig du vill ha (mellan 17-18 min tar jag ut min).


Premiärbakat!

Jag har inget tålamod för degar som måste jäsas. Tycker det tar alldeles för lång tid. Men lussebullar kan man ju inte vara utan i juletider. Helst hade jag velat göra en annan "bullvariant" med riven mandelmassa i och lite rostade mandelflagor på, mumma. Men nu hade jag ingen mandelmassa så det fick vara. Däremot tar jag nog priset för att göra de fulaste lussebullarna någonsin. Jag lyckas aldrig, haha. Men ätbara var dom, och saftiga :-)

Här finner du receptet på lussebullarna!

Den vita faran.


Denna eviga jäsningsprocess. Knåda in mera mjöl, jäsa, göra bullar, jäsa osv.

Man borde få pris för de fulaste lussebullarna, då hade jag lätt vunnit!

Världen bästa present!

Nu tänker jag kasta min värdelösa vanliga elvisp åt h*lvete. Den här fina hushållsmaskinen fick jag av mina chefer i julklapp. Dom visste att jag velat ha en. Så jag är överlycklig just nu! Ska sätta ihop den här genast och göra lussebullar :-) Aldrig mer behöver jag svära över att göra degar med min elvisp. Och aldrig behöva skära potatisskivor till en gratäng by hand. Och göra massor av macarons.


Rykande het tomatpanna med bacon & basilika.

Det här är så bra just för att det är billigt att tillaga, går fort och har endast 5 ingredienser så det är busenkelt. Det här har jag lagat mycket när jag var en fattig student. Men det har råkats att glömma bort.

 



4-5 port

2 paket bacon
ca 700 g krossade tomater
1 dl grädde
1 vitlöksklyfta
basilika

salt & peppar

1. Klipp baconet och fräs det på hög värme till det fått färg och blivit lite knaprigt. Häll ner de krossade tomatsåsen tillsammans med grädden, rör om och låt bli varmt. 2.Och avsluta med basilika och vitlök. Smaka av med lite salt och peppar. Enjoy!


My instaweek.

Det här med instaweek har ju blivit det senate, typ. Jag hänger väl på det då! Desutom är det ju jäkligt praktiskt nu när blogg och insta sitter så gott som ihop ;) 






Klicka på bilderna för att göra de större!



Det tar sig ..



Nästan klar med allt julpynt. Det är bara en ljusslinga som ska fast på balkongen. Men jag höll på att blåsa iväg, så det får göras imörgon!