Maca-maca-macarons!
Lite onsdagslyx. Istället för den där lilla lördags ölen så känns det här mycket bättre ;) Och en bra rulle! Snart är det dessutom helg. Eller lördag rättare sagt. Imorgon ska jag pyssla klart på min utklädnad, fun fun!
Hej! Igår färgade jag håret.
Små enkla knep kan göra skillnad!
Mammas smarriga kanelbullar.
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
2 krm salt
14 dl vetemjöl
Fyllning
Smör
Kanel
Socker
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli "fingervarmt".
2. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och rör om.
3. Använd elvisp med degkrokar men helst en hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk, smidig och släppa bunken. Låt jäsa 30 minuter övertäckt.
4. Kavla ut degen till så stor rektangulär platta du bara kan, eller gör det i två omgångar. Sen smörar du halva rikligt med smör. Pudrar på med massa kanel och avslutar med sockret som du strör över.
5. Vik över den delen du inte smörat och skär remsor av degen. Snurra sidorna åt varsitt håll och rulla ihop på bordet så bullen ser ut som en "ros".
6. Låt bullarna jäsa övertäckta med en bakduk i ca 30 min. Sen penslar du försiktigt med ett uppvipat ägg och avslutar med pärlsocker. In i ugnen på 225 grader, i ca 8-13 min. Beroende hur mörka du vill ha dom.
Bara för att göra er lite sugna ;)
Kanelbullar och körkort.
Lol, that's so me, part 2.
Söndagsbrunch på Stadshotellet.
På min mammas begäran.
Mamma: Nä, men du måste lägga upp en önskelista i bloggen.
Varför mamma vill att jag ska lägga upp en önskelista är helt enkelt för att hon ska få något att välja mellan. På något vis så lyckas jag alltid veta vad jag får i julklapp. Jag känner också att jag börjar bli lite för gammal för att "önska" mig något. Men jag gör min mor till lags, och lägger upp en sån där önskelista här då.
Till mamma: Om du nu verkligen måste veta vad jag verkligen vill ha/behöver så är det en ny elvisp (min går på sista refrängen), vinglas, träslevar, silikonmatta, förkläde och en diskmaskin (ja, det behövs!!)
1. Electrolux Diskmaskin ESF65049W. 2. Silikonmatta. 3. Träslevar. 4. Samsung Galaxy S3 (om man får drömma). 5. Presentkort, tex Ikea, Mio, Bikbok el Indiska. 6. Morberg lagar husmanskost. 7. Rödvinsglas från Iittala. 8. Elvisp. 9. Förkläde
Lol, that's so me!
Sega chokladmaränger.
ca 15 st maränger
2 dl socker
3 äggvitor
färdig chokladsås
1. Sätt igång en kastrull med sjudande vatten. Blanda ihop äggvitan och sockret i en skål som tål vattenånga. Placera skålen över kastrullen och vispa i ca 8-9 min med elvispen.
2. Efter det tar du bort skålen och fortsätter vispa tills marängen blir kall. Tryck ut chokladsås över marängblandningen och vänd ner en gång lite lätt. Antingen spritsa ut eller skeda ut klickar på bakplåtspapper.
3. In i mitten av ugnen, på 125 grader, i en timme.
I'm already a billionaire.
No matter what you been trought, there is always a place you can call home ♥
Med er i mitt liv, så känner jag mig som den rikaste människan på denna jord!
Focaccia med soltorkad tomat & västerbottensost.
25 g jäst
1 l mjöl
0,5 tsk salt
Coktailtomater, oliver, soltorkade tomater, ruccola, flingsalt, timjan, fetaost, svamp.
1. Smula ner jästen och rör ner det "fingervarma" vattnet. Sen ner med alla övriga ingredienser förutom mjölet.
Sittin on tha toilet.
Och på tal om rubriken. Haha. Gick tyvär inte att "bädda" in.
http://www.youtube.com/watch?v=BYW6C44zo24
Grova tekakor!
1 paket jäst (50 g)
5 dl vatten
2 tsk salt
1,5 tsk malda brödkryddor
2 msk olivolja
2 msk brödsirap
7 dl rågmjöl
1. Börja med att smula ner jästen i bunken. Tillsätt det "fingervarma" vattnet, lös jästen och tillsätt salt, brödkryddor, olivolja och brödsirap.
2. Arbeta in rågmjölet och nästan allt vetemjöl så det blir en smidig deg. Låt det ligga och jäsa under en duk i 40 min.
3. Rulla ut degen och gör det till en lång limpa. Dela den i 15 bitar. Forma alla till bullar och tryck ut dom till runda kakor på ett bakplåtspapper. Nagga kakorna och låt dom ligga och jäsa 30 min.
4. Skvätt lite vatten över kakorna så att de får lite färg och sätt in i ugnen på 250 grader i 10 min. Låt svalna på ett galler under en bakduk! Eller är nybakta med smör och ost, njam!
Nu ska vi se om jag kan behärska något nytt.
Lite sämre uppdateringar nu ..
Kyckling gorgonzola.
Kyckling Gorgonzola
3-4 kycklingfileer
30-50 g gorgonzola (smaken är som baken)
creme fraiche
ev en skvätt grädde
spenat
oregano
timjan
peppar
salt
1. Bryn kycklingen, salta, peppra och kryddorna.
2. Ner med lite spenat och sen tillsätter du creme fraichen. Ev lite grädde också eller vatten om den är för tjock.
3, Servera och ät upp!
Skafferi rens.
Köttsoppa och Ravioli på burk, iuh.Inte mina dumheter inte!
Hot chocolate.
Jag är ingen té tjej. Men ibland händer det! Har ett jättegott som smakar äppelpaj med vaniljsås, men annars får det va ;) Men varm choklad när det är en kall höstkväll, med en varm filt och en mysig film till. Inget klår! Helst nästan 50% choklad och 50% marshmallow ;)
Förresten, har ni sett att det går att det gå att få in bilder direkt från Instagram? Praktiskt!
Chokladfudgetårta.
150 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjöl
0,5 dl kako
1 tsk bakpulver
Fudge
1,5 dl grädde
1,4 dl socker
2 msk sirap
100 g mörk choklad (gärna Lindt 70%)
75 g smör
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.
3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
4. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.
Mer kommentarer!
♥
Skitjäklaskitväder.
Istället har jag roat mig med att rensa garderoben. 2 Ikea påsar med kläder ner i förrådet. Alla sommarkläder får nu ligga där och vila tills det är dags igen! Först ska vi ha en kall vinter. Men det är väl fint det med. Om inte någon känner för att bjuda med mig på en lång semester till det varma, typ hela vintern?
Plates.
Nya tallrikar! Superfina. Skönt att kasta bort det andra rasket.
Sabatier Trompette.
En skalkniv, universal och en kockkniv för 299:- Som hittat!
Är ni också sugna så finns de att köpa här, lika billiga i 4 dagar till!
Saftig & fräsch citruskaka med lemoncurd glasyr.
3 ägg
1,5 dl socker
Glasyren
ca 2 rågade msk lemoncurd
ca 1 dl kesella
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Vispa ihop ägg och socker pösigt. Rör i salt, apelsinskal, citronsaft,
kesella och mjölet blandat med bakpulver.
3. Häll smeten i en smord och bröad rund form.
4. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt kakan kallna.5. Rör ut lemon curd i lite av kesella. Rör ner resten. Bred glasyren över kakan. Garnera med strimlat apelsinskal och eventuellt citronmeliss.